BOLJE NEGO 2019.

Nakon rekordnog rezultata u rujnu ugostitelji apeliraju: ‘Ispunili smo uvjet, sad smanjite PDV!‘

Djelatnost usluživanja i pripreme hrane i pića u rujnu ove godine fiskalizirala je čak 1.9 milijardi kuna
Ilustracija turista u Puli i ministar Zdravko Marić
 Dusko Marusic/Cropix

Odlični rezultati koje je Hrvatska ove godine ostvarila po pitanju turističkog prometa prelili su se i na podatke o fiskalizaciji, a može se reći kako je ovogodišnji rujan za sektor turizma i ugostiteljstva bio rekordan, čak i u odnosu na rezultate koje su ostvarivali u pretpandemijskom razdoblju.

Prema podacima o fiskalizaciji, kad ih gledamo detaljno po djelatnostima, sektor smještaja - dakle hoteli, kampovi i nautika - u rujnu ove godine fiskalizirali su sveukupno računa u vrijednosti 1.6 milijardi kuna, što je čak 70 posto više u odnosu na lanjski rujan te 33 posto više u odnosu na rujan 2019.

Istovremeno, rekordne rezultate bilježe i ugostitelji pa je tako djelatnost usluživanja i pripreme hrane i pića u rujnu ove godine fiskalizirala čak 1.9 milijardi kuna, za razliku od 2020. kad je ta brojka iznosila 1.1 milijardu, a 2019. 300 milijuna kuna manje nego ove godine.

Kako je za Jutarnji list pojasnila predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, porast vrijednosti fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu djelomično je posljedica činjenice da je sektor ugostiteljstva ove godine dignuo cijene svojih proizvoda, prije svega zato što su rast zabilježile i nabavne cijene, a slično se da naslutiti i iz statistike o broju izdanih računa.

Gubici prije kolovoza

Naime, u rujnu ove godine u ugostiteljstvu je fiskalizirano 28.9 milijuna računa za razliku od 2019. godine kad je fiskaliziran manji iznos, ali je zato broj pojedinačnih računa bio veći odnosno iznosio 33.9 milijuna. Prosječan iznos pojedinačnog računa u rujnu ove godine tako je iznosio 65 kuna dok je taj iznos u 2020. bio na razini 41 kune, a u 2019. godini 50 kuna, što ukazuje kako je porast iznosa ukupne vrijednosti računa pratio pad broja računa. Ipak, zanimljivo je primijetiti kako je iznos prosječno fiskaliziranog računa u Hrvatskoj ovaj rujan, u odnosu na rujan 2019., porastao za 30 posto što vrlo vjerojatno govori u prilog porasta cijena, ali moguće i o pojavi većeg broja gostiju bolje platežne moći koji su ove godine odlučili ljetovati u Hrvatskoj.

- Istina, iznos fiskaliziranih računa u rujnu je prilično visok, što mi pripisujemo, između ostaloga, i porastu cijena u ugostiteljstvu. Taj podatak nas, naravno, veseli, ali treba znati kako rekordni rujan, ali i kolovoz ne mogu nadoknaditi gubitke iz ostalih mjeseci pa tako naše analize sektora u prvih osam mjeseci ove godine pokazuju pad prometa od 30 posto u odnosu na 2019. godinu", kazala je Tabak. Dodala je također kako ih podaci o fiskalizaciji vesele iz još jednog razloga.

- Naime, kad smo s ministrom Marićem otvorili pregovore o smanjenju PDV-a, kazao nam je da je jedan od preduvjeta za razgovor o toj temi porast iznosa fiskaliziranih računa što će ukazivati da se u Hrvatskoj smanjio udio sive ekonomije. Sada smo evidentno taj uvjet, kao i brojne druge, zadovoljili pa nam je iznimno drago što ćemo opet moći otvoriti temu o porezu na dodanu vrijednost - napomenula je Tabak.

Visok udio u BDP-u

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kazao je kako podaci najbolje svjedoče o važnosti turizma za hrvatsko gospodarstvo usprkos mnogim stručnjacima koji smatraju da je njegov udio u BDP-u prevelik.

- Bio bih sretan kad bi ostali sektori zabilježili veći udio, ali trenutačno to nije tako pa smatram da nema razloga zaustavljati ovako propulzivnu djelatnost. Ove smo godine zabilježili porast noćenja i potrošnje gostiju nešto više platežne moći koji su na ljetovanje u Hrvatsku stigli automobilima te preferirali smještaj u razini od četiri i pet zvjezdica. Očito je kako se stvara nova potražnja, kako se javljaju neki novi gosti i vjerujem da će se to nastaviti i u narednim godinama - kazao je Ostojić najavivši i vrlo dobru narednu sezonu. Ipak, upozorava kako sezonu treba početi pripremati odmah, pri čemu prije svega misli na osiguravanja radne snage.

- Predložili smo programe edukacija za djelatnike koje bi plaćao sektor, a sufinancirala država, ali zasad još nismo dobili odgovor - rekao je. Inače, osim mjeseca rujna, izvjesno je kako je po pitanju smještaja i ugostiteljstva rekordan bio i ovogodišnji kolovoz dok srpanj u odnosu na 2019. godinu ipak zaostaje.

Hrvatska je za odmor u listopadu najjeftinija destinacija na Medteranu

Usprkos negodovanju Hrvata kako im je Hrvatska preskupa za ljetovanje, Britanci očito nemaju problem s cijenama smještaja pa im je njihova udruga za zaštitu potrošača Which predložila postsezonski odmor baš u našoj zemlji. Razlog? Prema istraživanju udruge, Hrvatska je najjeftiniji odabir između pet popularnih mediteranskih destinacija - u igri su još bile Grčka, Španjolska, Malta i Portugal.

Putni aranžman u Hrvatsku sa smještajem tri zvjezdice u Dubrovniku čak je 350 funti jeftiniji od sličnog putovanja na Maltu, a jeftinije je i od sličnih aranžmana u ostalim analiziranim mediteranskim destinacijama. Analiza Whicha usredotočila se na cjenovno pristupačne aranžmane koji uključuju letove iz Londona te smještaj s doručkom, a pregledavali su ponude na razini tri, četiri i pet zvjezdica za obitelj s četiri člana te turoperatere koji imaju fleksibilne uvjete u odnosu na pandemiju.

Putovanje u Dubrovnik košta 485 funti za smještaj u hotelu s tri zvjezdice, no Which navodi da je Dubrovnik u istraživanju najjeftiniji i na razini pet zvjezdica pa takav aranžman stoji 520 funti po osobi. "Hrvatska možda nije najsunčanija od ponuđenog, no ponesete li jaknu, ovo može biti jako dobar izbor za listopadski odmor", poručili su Britancima.

Grčka je u tom periodu nešto toplija, ali i skuplja - aranžman na razini tri zvjezdice stoji 679 funti. No i dalje je jeftinija od Malte za koju putnik u listopadu treba izdvojiti 805 funti za aranžman. Portugal je moguće posjetiti za 671, a Španjolsku po cijeni od 629 funti po osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:24