BURNO U SABORU

Tomašević: Znate li koliko rezultata dobijete kad u Google upišete ‘Plenković nisam znao‘?

Premijer i članovi Vlade na aktualnom satu odgovaraju na pitanja koja će postaviti 38 saborskih zastupnika
Tomislav Tomašević
 Saborska Tv

Aktualnim prijepodnevom počela je nova sjednica Hrvatskog sabora koja će potrajati do sredinje srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje. Premijeru i članovima Vlade pitanja će postaviti 38 saborskih zastupnika.

Ždrijeb je odlučio da će prva pitanje postaviti nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a posljednja Sanja Udović (SDP).

13:40 Saborski zastupnik Možemo! Tomislav Tomašević pitao je Plenkovića je li on premijer koji zna ili koji ne zna, nakon čega je počeo nabrajati stvari za koje je Plenković rekao da o njima ne zna.

"Ako upišete u Google riječi 'Andrej Plenković nisam znao' dobijete čak 125.000 rezultata, što je stvarno impresivna brojka. Nisam znao za okolnosti Kujundžićeve imovinske afere, ne znam zašto Uskok i DORH nisu u pet mjeseci uspjeli provjeriti ozbiljne optužbe Zdravka Mamića o podmićivanju sudaca, ili ne znam zašto nije izrečena privremena zabrana napuštanja zemlje za Zorana Mamića. Ima tu i starih, a aktualnih, nisam znao da je Dragan Kovačević pod istražnim mjerama kada sam mu produžio mandat ua direktora javnog poduzeća, tu je i slučaj kada ste rekli za aktualnog gradonačelnika Požege Puljašića koji naređivao da se namještaju natječaji... Međutim, sigurno ste znali da je imao optužnicu DORH-a zbog drugog slučajeva, i unatoč tome ste ga stavili na listu za Sabor. Zanima me i znate li da je on prije nekoliko dana zaposlen u

Domu zdravlja Požega, zbog čega je ranije osoba koja je radila taj posao dobila otkaz", nabrajao je Tomašević.

Plenković mu je odgovorio kako bi on volio da Tomašević zna o Zagrebu i zagrebačkom proračunu kao HDZ-ov kandidat Davor Filipović.

Nakon toga čuo se smijeh i pljesak iz Zeleno-lijevog kluba, na što je Plenković rekao: 'To je dobro, evo vidite da drugarica Benčić, vaša drugarice, plješće. To je dobro...".

Dodao je kako nije znao da je Tomašević toliki fan da ga gugla s nekim formulacijama i pritom 'izmišlja'. "Jako ste mi nalik Grbinu koji je pravnik, ali ga je briga za zakon. A vi nemate pojma o pravu...", rekao Plenković i dodao kako Tomašević smatra da bi on kao premijer trebao znati što DORH radi.

Plenković je kasnije Tomaševića nazvao i 'stalkerom' i usporedio ga s bivšim SDP-ovim saborskim zastupnikom Gordanom Marasom.


11:40 Ministar prometa Oleg Butković otklonio je bojazni Darka Klasića (HSLS) da bi se aneksi ugovora o koncesiji za Međunarodnu zračnu luku (MZL) dr. Franjo Tuđman mogli negativno odraziti na javni interes. Interes Vlade nije ugrožen, ne vidimo bojazan što se tiče MZL, kazao je Butković.

Koronakriza je donijela određene probleme MZL-u, no unatoč tome nisu od Vlade tražili dodatnu pomoć. Oni izazove u poslovanju premošćuju instrumentima dostupnim na financijskom tržištu, ovih dana ćemo im vjerojatno dati suglasnost za zaduženje kako bi osigurali sredstva da bi prebrodili krizu na lakši način, rekao je Butković.

Pohvalio se i velikim ulaganjima u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije. Završetak Vc koridora prema Belom Manastiru očekuje se u idućoj godini, gradi se obilaznica Belog Manastira, u Đakovu se projekt od 16 milijuna kuna privodi kraju, rekao je Butković odgovarajući Marinu Mandariću (HDZ).


11:25 Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako je to Ministarstvo prvi put napravilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela sa ciljem da se poveća efikasnost, ambicija je da se u ovoj godini riješe svi predmeti stariji od sedam godina.

Primarni cilj akcijskog plana je skraćivanje trajanja sudskih postupka, rješavanje predmeta starijih od sedam godina te praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u iduće tri godine odlaze u zastaru, rekao je Malenica.

Odgovarajući na upit Siniše Jenkača (HDZ), naveo je kako u ovom trenutku imamo oko 430 tisuća neriješenih predmeta, a sudski postupci ukupno traju 283 dana.

Realizacijom plana, njihovo bi se trajanje skratilo na 208 dana, te riješilo 70-ak tisuća neriješenih predmeta, rekao je ministar i naglasio kako će se posebna pažnja posvetiti predmetima starijim od sedam godina, a njih je oko 25 tisuća.

Cilj je da se riješe u ovoj godini, naglasio je Malenica dodajući da će akacijski plan pratiti mjesečna analiza svih sudova i sudaca.

Najavio je i zakonske izmjene, kojima bi se uveli rokovi za rješavanje predmeta. Izmjenama zakona i ulaganjima u digitalizaciju vjerujemo da ćemo postići da sudovi rade učinkovitije, kaže ministar.


11:08 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak postavio je pitanje premijeru o ekonomskoj krizi koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

"Imate li plan kako i što dalje? Trebat će pomagati i dalje. Da li zaduženjem? Da li računamo na Europsku uniju? Da li vi računate na smanjenje određenih troškova...", govorio je Beljak prije nego što ga je Jandroković usred rečenice prekinuo, javlja Dnevnik.hr.

Plenković je rekao da Vlada od početka pandemije ima vrlo jasan cilj: "Da hrvatska država stane iza hrvatskog radnika. I ona je stala i stoji praktički 14 mjeseci. To pokazuju rezultati."

Beljak je zatim rekao da će si, budući da je premijer pričao o pitanjima koji drugi zastupnici nisu direktno postavili njemu, dopustiti da protestira protiv ponašanja predsjednika Sabora jer ga je prekinuo usred postavljanja pitanja, javlja Dnevnik.hr.

"To je jednostavno ispod svake razine. Tako ste se, gospodine Jandrokoviću, mogli razgovarati s gospodinom Sanaderom, s gospođom Kosor, s gospodinom Karamarkom, ali se sa mnom tako nećete razgovorati", rekao je predsjednik HSS-a te dodao: "To je bahatost i bezobrazluk kakvog u ovom Saboru dugo nije bilo."

Jandroković je zatim Beljaku rekao da je prekoračio svoje vrijeme za 10 sekundi: "U šestoj sekundi sam vas zamolio da završite. Isto činim sa zastupnicima, isto činim s predstavnicima Vlade. Ne znam zašto biste vi bili iznimka."

Međutim, tu prepirka nije stala budući da je Beljak prozvao Jandrokovića zbog povrede Poslovnika jer, smatra Beljak, nije govorio istinu.

"Nemate jednake kriterije prema svima, nisam bio bezobrazan. Dvije, doslovno dvije riječi sam htio reći, a vi mi niste dopustili da završim. To je bezobrazno ponašanje", rekao je Beljak.

Jandroković mu je potom rekao da sjedne, a Beljak mu je odgovorio da on nije profesor da mu govori da sjedi ili stoji. Nakon toga mu je Jandroković izrekao opomenu, ali predsjednik HSS-a nije posustao te mu je izrečena i druga opomena.


10:50 Peđa Grbin (SDP) prozvao je vladajuće zbog "grozne" distribucije cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj, ali i kroničnog problema neisporuke lijekova bolnicama, premijer Andrej Plenković odbacio je te tvrdnje, odgovorivši mu da "plaši ljude".

Grbina je zanimalo što će premijer učiniti kako bi bolesnici došli do lijekova, a stanovništvo do cjepiva pri čemu je premijera prozvao da je odgovoran upozorivši da se čak ni one doze cjepiva koje dolaze u Hrvatsku ne uspijevaju podijeliti na adekvatan način.

"Imali smo priliku priliku vidjeti kako to ne funkcionira u Zagrebu, ljudi se cijepe preko reda ako red uopće ne postoji", rekao je Grbin i dodao da se liječnicima opće praske dijeli cjepivo bez obzira na to kakva je struktura pacijenata zbog čega se cijepi ljude od 40 i 50 godina, dok rizične skupine ne mogu doći cjepiva.

Premijer mu je odgovorio da je njihova ambicija do 1. srpnja cijepiti oko 55 posto odrasle populacije, što je cilj koji mogu postići s dostavljenim i uskoro pristiglim dozama cjepiva.

Napomenuo je da je Hrvatska dosad naručila 8,85 milijuna doza cjepiva, a dosad je isporučeno 664.500 doza, dok se do kraja travnja očekuje još 500.000 doza, te u ukupnom iznosu u drugom tromjesečju ukupno 2,5 milijuna doza, uključujući i 747.000 doza Pfizer cjepiva koje su, dodao je, "za razliku od nekih drugih, argumentiranim stavom ispregovarali proteklog tjedna".

Plenković je ponovio da je tijekom ljeta cjepivo AstraZenece po svim dostupnim informacijama djelovalo kako će temeljem kliničkih ispitivanja biti prvo dovršeno i odobreno pa je upravo na tom tragu naručen najveći broj AstraZenece.

Dodao je da je organizacija distribucije cjepiva problem na globalnoj razini, a AstraZeneca isporučila je EU u prvom tromjesečju, umjesto 120 milijuna doza, svega 30 milijuna doza, što je svugdje usporilo dinamiku cijepljenja.

Da bi to kompenzirali rekao je kako su naručili dodatne doze Pfizera koji se pokazao najučinkovitijim i najbržim u distribuciji.

Vezano za dugove prema veledrogerijama, premijer je rekao da u ovom trenutku nema bolnica kojima nedostaje lijekova.

"Ako želite kao predsjednik SDP-a plašiti ljude da nema lijekova, to je vaša odgovornost i vi se morate nositi sa svojim riječima", odgovorio je premijer Grbinu na aktualnom satu.

Premijer je ustvrdio da građani mogu dobiti lijekove u zdravstvenim ustanovama, ali i da su prije Božića isplatili milijardu i 340 milijuna kuna veledrogerijama i još 300 milijuna ljekarnama.

Najavio je da će se razgovori nastaviti, ali i da će ući u strukturu troškova i vidjeti odgovornost za dug koji nastaje u tako velikim količinama.

"To je problem koji je svaka vlada imala, a posebno je zabrinjavajuće da se uvijek fakture Vladi dostavljaju pred izbore ili blagdane", ponovio je.

Šef SDP-a odgovorio je kao nije on taj koji kaže da nema lijekova u bolnicama već brojni pacijent koji su se suočili s time da im liječnici govore da ne dolaze jer neće dobiti terapiju.

Grbin je dodao i da su u vrijeme SDP-ove Vlade dugovi u zdravstvu drastično smanjeni, te da se pet godina ne čini ništa kako bi se reformirao sustav zdravstva.


10:40 Nino Raspudić (Most) pitao je premijera ima li kakav kontakt s Marijom Pejčinović Burić, bivšom hrvatskom šeficom diplomacije, a sada glavnom tajnicom Vijeća Europe (VE) i što se s njom događa, te hoće li Hrvatska reagirati na izjave „nižerazrednog birokrata“ VE kako je vrijeme da BiH prijeđe na moderniji sustav koji nije temeljen na konstitutivnim narodima.

"Što se tiče Pejčinović-Burić i njenih stavova kao glavne tajnice VE, to morate pitati nju", uzvratio mu je premijer, ističući kako je, dok je bila hrvatska ministrica, provodila politiku Hrvatske koja je više nego jasna kad je riječ o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda. Sve naše diplomatske inicijative koje imamo sa bitnim akterima vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Poručio je kako je pozicija Hrvatske jasna i stabilna i neće se promijeniti ni milimetra.

"Naša je pozicija da je ključno, kapitalno pitanje za koheziju BiH izmijeniti izborni zakon koji će biti plod dogovora političkih stranka i institucija u BiH, i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost, osobito kad je riječ o izborima u Federaciji BiH", istaknuo je premijer.

Na Raspudićev navod da je saborski Odbor za Hrvate zbog spomenute izjave pisao Pejčinović-Burić, pa umjesto odgovora dobio dociranje, uzvratio je da pismo nije vidio, no ponovio je da će, kad je o Hrvatima u BiH riječ, Hrvatska uvijek biti za njihovu ravnopravnost, konstitutivnost i izmjenu izbornog zakona.

Naveo je i kako mu se Pejčinović-Burić, kad povremeno dođe u Hrvatsku, javi. Obavimo konzultacije, no ona danas ne predstavlja samo Hrvatsku, ona je glavna tajnica VE i činjenica da Hrvatska ima glavnu tajnicu je ogroman uspjeh, ustrajao je premijer.

Raspudić odgovorom nije bio zadovoljan, drži da bi Hrvatska morala reagirati prema VE, jer je ukidanje konstitutivnosti očito njihova politika.

"Katastrofalno je da netko za svoju karijeru, pa makar ona primala i 300.000 eura godišnje, na ovakav način može biti jedan od političkih grobara svoga naroda", istaknuo je zastupnik Nino Raspudić.


10:35 Premijer Plenković najavio je kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima.

Razgovaramo sa strankama umirovljenika, svjesni teškog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će, u dogovoru sa mnom i ministrom financija, iznaći sredstva za covid dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine i on će biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedna, odgovorio je premijer SDP-ovoj Barbari Antolić.

Ministar rada Josip Aladrović pohvalio se pak kako nam je tržište rada „više nego stabilno“. Na kraju ožujka ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, imamo 17 tisuća osiguranika više, što znači da smo ekonomsku aktivnost tvrtki, uz intervencije Vlade, uspjeli sačuvati, rekao je HDZ-ovoj Anamariji Blažević.

To su, kazao je, pozitivni trendovi, a kad im se doda i podatak da je potražnja za radom daleko veća nego prethodne godine, možemo izraziti generalno zadovoljstvo, rekao je Aladrović.


10:21 SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić postavila je ministru socijalne politike Josipu Aladroviću pitanje o smrti djevojčice iz Nove Gradiške. Aladroviću je rekla da su socijalni radnici, koji rade u sustavu koji ih maltretira, nemoćni jer je on, kao odgovorna osoba, od njih digao ruke.

"Je li vas sram vašeg nerada jer niste donijeli Zakon o socijalnoj skrbi niti jedan propis koji bi utjecao na reorganiziraciju centara? Osjećate li se odgovornim za slom sustava socijalne skrbi i marginalizaciju sustava koji bi trebao štititi najslabije?", pitala je Aladrovića SDP-ova zastupnica.

Ministar je rekao kako će Zakon uskoro ići u javno savjetovanje te da na njemu rade različiti stručnjaci. Ministar je rekao i kako ovu tragediju, nažalost, nismo izbjegli, ali kako je siguran da će se izmjenama učiniti pozitivini pomaci kako bi se u budućnosti minimalizirala mogućnost da se dogode slični slučajevi.

Vlašić Iljkić rekla je kako se iz ministrovih istupa ne vidi što će to točno učiniti da se rastereti socijalne radnike. "Nekakvim dodatnim obrazovanjem socijalnih radnika se neće napraviti ništa. Oni su kompetentni za svoj posao, ali dajmo im priliku da rade ono čime bi se trebali baviti", rekla je SDP-ova zastupnica.


10:10 Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta pitao je premijera hoće li revidirati ugovor koji je prije 18 godina Račan potpisao sa srpskom pravoslavnom crkvom. Prkačin tvrdi da oni ne priznaju hrvatsku samostalnost i nemaju statut u Hrvatskoj.

Plenković mu je rekao kako nikad nije čuo da netko dovodi u pitanje taj sporazum. "Sad ću iz radoznalosti pogledati što to u njemu piše. Od vas nisam čuo argumente, a ne vidim što je sporno u tom ugovoru", dodao je premijer.


09:58 Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović premijeru Andreju Plenkoviću postavio je, kako je rekao, hipotetsko pitanje. Pitao je što bi Plenković učinio kad bi jedan načelnik ili gradonačelnik iz njegove stranke zbog nerada bio odgovoran za nekoliko milijuna kuna gubitka iz proračuna.

Premijer mu je rekao da ne odgovara na hipotetska pitanja, ali da bi takvu osobu građani kaznili na izborima.

Zekanović je na to dodao kako se radi o HDZ-ovom gradonačelniku Šibenika koji je direktno odgovoran za nerealizaciju valorizacije projekta uređenja tvrđave sv.Ivana, koji je potpisan 2016., a trebao je biti završen 2019. "Zbog kašnjenja radova ta tvrđava košta porezne obveznike 20 milijuna kuna više", rekao je Zekanović.


09:54 Odgovarajući Josipu Šariću (HDZ), pohvalio se pozitivnim efektima zakonskog uređenja pozicije digitalnih nomada.

O Hrvatskoj se već govori kao primjeru zemlje koja je poželjna za digitalne nomade, uz Estoniju jedni smo eksplicitno se otvorili za taj prostor, Vlada je prepoznala činjenicu da postoji skupina koja se u svijetu procjenjuje na 5 milijuna ljudi, kazao je ministar.


09:52 Draganu Jeckov (SDSS) zanimalo je razmišlja li se o produljenju roka od dvije godine za podnošenje zahtjeva za dobivanje hrvatskog državljanstva, koji istječe koncem ove godine, a s obzirom na to da su na taj proces utjecali korona i potresi.

Ministar je rekao da u Zakonu o hrvatskom državljanstvu postoje dvije odredbe koje imaju privremenu primjenu od dvije godine. Jedna je priznavanje državljanstva osobama rođenim nakon 8. 10. 1991., a starije su od 21 godine, ako im je u trenutku rođenja jedan od roditelja bio hrvatski državljanin, oni trebaju podnijeti zahtjev.

Taj posao ide, do sada je nešto više od 1.700 osoba podnijelo zahtjev, riješeno ih je oko 500, rekao je i naveo da je u drugoj kategoriji, od 200 zahtjeva, riješeno oko sto. Ta se kategorija odnosi na osobe rođene između 8. listopada 1977. i 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja bili hrvatski državljani.

Božinović ističe i kako, bez obzira na koronu i ograničenja putovanja postupak nije bio zaustavljen ni u jednom trenutku.

No, moramo uvažiti situaciju, u MUP razgovaramo da ćemo pričekati do ljeta da vidimo jesmo li i u kolikom zaostatku. Ako utvrdimo da jesmo, učinit ćemo što treba, najavio je ministar Božinović.


09:50 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u srijedu kako je novi Zakon o strancima pokazao svoju opravdanost, temeljem njega već je riješeno 15 tisuća zahtjeva.

Ovaj zakon je zasigurno pokazao opravdanost, jer imamo riješeno oko 15 tisuća zahtijeva, odgovorio je ministar u saborskom Aktualnom prijepodnevu Ermini Lekaj Prljaskaj (NZ) koja je navela da se u praksi pokazao niz manjkavosti u zapošljavanju državljana trećih zemalja, pa se zanimala što se misli učiniti da se one uklone i sustav izdavanja dozvola ubrza.

Ministar ne spori postojanje „određenih problema“, no ističe da su u izradu zakona bili uključeni svi zainteresirani subjekti, te izražava uvjerenje da će se rješenje naći i za svaki problem u provedbi.

Podsjetio je da je tim zakonom napušten model godišnjih kvota dozvola za strance „koji je bio rigidan“, a uveden test tržišta rada, cijeli postupak mora biti dovršen u roku 30 dana.

Upravno vijeće HZZ-a donijelo je listu deficitarnih zanimanja, poput zidara, mesara, tesara i ako je neko zanimanje s te liste ne treba ni raditi test tržišta, a cijeli postupak onda mora biti dovršen u roku 15 dana, rekao je Božinović.


9:45 Na samom početku sjednice zaiskrilo je između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Nakon što je predsjednik Sabora Jandroković nije htio u dnevni red uvrstiti prigovor Zeleno-lijevog bloka, koji su uputili zbog toga što je Vlada u Sabor poslala samo sažetak Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, a ne i cijeli dokument, javio se predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je prijavio povredu Poslovnika.

"Poštovani gospodine predsjedniče, povrijedili ste članak 225. Poslovnika. Dakle, vi možete smatrati da je prigovor osnovan ili neosnovan, ali bez obzira na to, o tom prigovoru Sabor odlučivati. S obzirom na to da je prigovor podnijet na valjani način, mislim da bi Sabor trebao odlučiti o prigovoru koji su uputili iz Kluba Možemo", rekao je Grbin na što mu je Jandroković odgovorio da je to Grbinovo mišljenje s kojim se on ne slaže jer Sabor odlučuje samo o onim točkama koje se donose po hitnom postupku.

Grbin se nakon toga ustao s mjesta i Jandrokoviću donio papir, što je razljutilo šefa Sabora. Više puta mu je rekao da izvoli sjesti.

"Kolega Grbin, izvolite se sjesti, dobivate prvu opomenu. Izvolite se sjesti, dobivate i drugi opomenu i treću opomenu. Ako ne sjednete, isključit ću vas sa sjednice", rekao je Jandroković šefu SDP-a.

"Kolega Grbin, izvolite se sjesti, dobivate prvu opomenu. Izvolite se sjesti, dobivate i drugi opomenu i treću opomenu. Ako ne sjednete, isključit ću vas sa sjednice", rekao je Jandroković šefu SDP-a.

"Ovo što vi radite je sramota", odgovorio je šef SDP-a Jandrokoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:41