DOSTA JE NEPOSLUHA

Nakon dvije pljuske, Grbin uzvraća udarac: Ima plan kako u dva poteza matirati unutarstranačku oporbu

Grbin i njegovi suradnici definitivno planiraju suziti manevarski prostor za neposluh unutar SDP-ova zastupničkoga kluba
Peđa Grbin
 Boris Kovacev/Cropix

Peđa Grbin dva je puta dobio pljusku od saborskih zastupnika vlastite stranke. I sada je spreman uzvratiti udarac, piše Slobodna Dalmacija.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a najavljenoj za subotu, najviše tijelo socijaldemokrata trebalo bi donijeti odluku da je Predsjedništvo stranke nadređeno Klubu zastupnika.

Time Grbin i njegovi suradnici definitivno planiraju suziti manevarski prostor za neposluh unutar SDP-ova zastupničkoga kluba, koji je nedavno jednoglasno odbio mogućnost da iz svojih redova izbaci četvero dojučerašnjih SDP-ovaca – Rajka Ostojića, Zvanu Brumnića, Nikšu Vukasa i Marinu Opačak Bilić – koji su ovoga ljeta isključeni iz SDP-a. Bez, kako tvrde stranački pobunjenici, ijednog dokaza da su radili na štetu SDP-a.

Nakon ovakve odluke Glavnog odbora SDP-a Klub zastupnika ponovno će se izjašnjavati o sudbini SDP-ove nestranačke četvorke. A svi zastupnici koji ne budu spremni provesti volju Predsjedništva socijaldemokrata i glasati o isključenju Ostojića, Brumnića, Vukasa i Bilić Opačak bit će isključeni iz SDP-a na prvoj idućoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Sam Grbin nije se želio detaljnije izjašnjavati o planu u kojemu u dva poteza planira matirati unutarstranačku oporbu.

– Na Glavnom odboru imamo točku dnevnog reda o odnosu središnjih tijela stranke i Kluba zastupnika. Sve prijedloge zaključaka prvo ću reći kolegicama i kolegama na Glavnom odboru, a onda u medijima – kratko nam je kazao predsjednik SDP-a.

Grbinovi suradnici očekuju da će odluka koja će de jure utvrditi da je Predsjedništvo SDP-a nadređeno stranačkom Klubu zastupnika dobiti većinu glasova na sjednici Glavnog odbora. Nakon što je u čistki "bernardićevaca" broj članova Glavnog odbora smanjen na 89 – a na početku mandata ih je bilo 103 – Grbin ima nešto komotniju situaciju.

No ni suparnička strana ne namjerava se predati bez, figurativno govoreći, ispaljenog metka.

Neslužbene informacije govore da će skupina članova Glavnog odbora predložiti da se kao zasebna točka dnevnog reda raspravi i pitanje zastupnika koji su, prema njihovu mišljenju, bez ikakvog krimena izbačeni iz SDP-a.

I jedni i drugi ovaj su put spremni ići do kraja. "Bernardićevci" u namjeri da izbacivanja iz SDP-a prikažu kao osobni obračun Grbina s neistomišljenicima, a Grbin i njegovi suradnici da istjeraju stvar na čistac i otvoreni neposluh sasijeku u korijenu. Pa makar SDP u Saboru na kraju balade spadne na manje od petnaestero zastupnika. Umjesto 32, koliko ih u ovom trenutku imaju.

Ostojić: Zbog Kluba zastupnika loš je rejting stranke

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić je, gostujući na N1 televiziji, izrijekom okrivio Klub zastupnika SDP-a i njegovu neaktivnost za loš rejting SDP-a u javnosti.

– Najvidljivije oružje koje SDP ima je Klub zastupnika u Saboru. Nažalost, ja kao član i potpredsjednik SDP-a mogu ocijeniti da je to nedovoljno. Naš glas se čuje samo oko ovih incidenata.

Mene zanima da aktivnost saborskih zastupnika bude temeljena na politikama SDP-a i da se ostavimo ovakvih stvari. To je poruka koju Predsjedništvo već odavno šalje, ali dio članova Kluba zastupnika pokazuje da im je važnije hoće li oni koji su isključeni ostati u Saboru ili ne – ustvrdio je Ostojić.

Suparnička struja: Saborska statistika je na našoj strani

Pripadnici suparničke struje odmah su odgovorili saborskom statistikom. U prethodnome mandatu u parlamentarnim klupama, Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Mirela Ahmetović i Mihael Zmajlović – članovi Predsjedništva iz Grbinova kontingenta – ukupno su u četiri godine ubilježili tek 420 aktivnosti na saborskim sjednicama.

Bilo da je riječ o govorima ispred Kluba zastupnika, pojedinačnim raspravama, replikama obrazloženjima podnesenih amandmana...

Samo u jednoj godini ovoga saziva Sabora njihov kolega iz Predsjedništva koji se protivi izbacivanju SDP-ovaca Domagoj Hajduković imao je više javljanja u Saboru, čak 425. Željko Pavić, SDP-ovac iz Krapine koji se usprotivio izbacivanju nezavisnih članova iz Kluba zastupnika, javio se 419 puta u ovih godinu dana.

Dvostruko više nego što je Ostojić skupio u četiri godine, zabilježivši u prošlome mandatu ukupno 194 aktivnosti u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:17