ODGOVOR SUSTAVA

Nakon analize i vremenskog odmaka Civilna zaštita objavila brošuru o potresu: ‘Reagirali smo u rekordnom roku‘

Postupak aktivacije svih sudionika sustava civilne zaštite proveden je u skladu s planskim dokumentima i standardnim postupcima
 Ivana Nobilo/Cropix

Nakon vremenskog odmaka od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i analize brzine odgovora na krizu, zaključeno je kako je sustav Civilne zaštite reagirao učinkovito i u rekordnom roku, stoji, uz ostalo, u brošuri koju je objavilo Ravnateljstvo Civilne zaštite.

U brošuri pod nazivom "Odgovor sustava civilne zaštite na razorne potrese u Sisačko-moslavačkoj županiji" opisan je angažman svih operativnih snaga sustava civilne zaštite te istaknuto kako je sustav reagirao učinkovito i u rekordnom roku.

Postupak aktivacije svih sudionika sustava civilne zaštite proveden je u skladu s planskim dokumentima i standardnim operativnim postupcima, ocijenili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u ponedjeljak.

Nakon razornog potresa 29. prosinca 2020., Županijski centri 112 Zagreb i Sisak te Operativni centar civilne zaštite na nacionalnoj razini odmah su aktivirali sve operativne snage sustava civilne zaštite na svim razinama: stožere civilne zaštite, operativne snage vatrogastva, Hrvatskog Crvenog križa i HGSS-a te sudionike sustava civilne zaštite - vojsku, policiju te hitnu medicinsku službu.

U najvršnijem razdoblju, na terenu je bilo angažirano oko 100 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite uz podršku 80 djelatnika iz sjedišta Ravnateljstva civilne zaštite, 450 pripadnika HGSS-a s 18 potražnih pasa, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa i 800 vatrogasaca s 11 potražnih pasa.

Na terenu je bilo i ​200 pripadnika policije, 300 pripadnika Hrvatske vojske, dok ih je na raspolaganju bilo oko 1500, te 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

U pružanju hitne medicinske skrbi na područjima pogođenim potresom uz 55 timova sisačko-moslavačkog Zavoda za hitnu medicinu, sudjelovalo je 65 dodatnih timova izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS) iz cijele Hrvatske.

Nakon vremenskog odmaka od potresa i analize brzine odgovora na krizu, u brošuri je zaključeno kako je sustav Civilne zaštite reagirao učinkovito i u rekordnom roku.

Operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite pravovremeno su odgovorili na zahtjeve s terena, prvenstveno u dijelu traganja i spašavanja ljudskih života i izvlačenju iz ruševina, pružanju medicinske skrbi, prevoženju bolesnika u druge bolnice unutar županije i u Zagreb te evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva, istaknuto je.

"Upravljanje sustavom civilne zaštite pokazalo se promišljenim i primjerenim za zaštitu zdravlja i života stanovništva te sanaciju štete uzrokovane potresom, što ne bi bilo moguće bez zajedništva i sinergije svih sastavnica sustava civilne zaštite, uz potporu građana RH", stoji u zaključku brošure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22