ZANEMARILA PROPISE?

Nakon afere ‘Daj pet‘, zbog ravnateljice Zdravke Martinić-Jerčić inspekcija opet u Klasičnoj gimnaziji

Udovoljila je molbi majke učenika i bez konzultacije s vijećem i razrednikom naložila da se učenika ispiše iz fakultativnog predmeta

Zdravka Martinić-Jerčić

 Nikola Vilić/CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja primilo je novu prijavu o nepravilnostima u radu ravnateljice zagrebačke Klasične gimnazije, škole koju je prošloga ljeta potresao skandal "Daj pet" nakon što je ravnateljica dala nalog da se sinu predsjednika Zorana Milanovća povisi ocjena iz matematike i latinskog jezika.

Ovoga puta, prema tvrdnjama više nastavnika s kojima smo razgovarali, ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić udovoljila je molbi majke učenika i potom je samoinicijativno, bez konzultacije s razrednikom i Nastavničkim vijećem, dala nalog administratorici e-Dnevnika da usred nastavne godine ispiše učenika iz fakultativnog predmeta matematički repetitorij. Upisom u taj predmet učenici imaju obvezu pohađati ga čitavu školsku godinu, jer se predmet ocjenjuje.

Po kratkom postupku

Učenik se pritom od početka školske godine nijednom nije pojavio na nastavi iz matematičkog repetitorija, što je majka pravdala svojom greškom jer je upisni obrazac ispunila na svoju ruku, ne čitajući ga pažljivo. Majka je o tome obavijestila ravnateljicu mailom i telefonskim putem te je zatražila ispis "budući da ne bi stigao obaviti sve svoje obveze s još jednim fakultativnim predmetom" (bio je upisan na dva).

Umjesto da majčin zahtjev razmotri Nastavničko vijeće, slučaj je riješen po kratkom postupku, odlukom ravnateljice. Informaciju o ispisu učenika razrednik je primio od - majke. Nakon što je ravnateljica obavila ispis, na Nastavničkom vijeću pokrenuta je rasprava, a službena osoba iz škole - povjerljiva osoba Klasične gimnazije - uputila je prijavu nadležnima.

U prijavi je navedeno da je ravnateljica postupila suprotno zakonskim propisima. Na zahtjev povjerljive osobe iz škole, imenovane temeljem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, da se ravnateljica očituje na prijavu, ona je to odbila.

Prosvjetna inspekcija u petak je u školi obavila uvid u dokumentaciju, i to nakon što prethodno nisu uspjeli stupiti u kontakt s ravnateljicom. "S obzirom na to da inspektor ni na koji način, telefonski ili elektroničkom poštom, nije uspio ostvariti kontakt ni s kim iz škole, niti s ravnateljem, niti s tajnikom, niti s drugom službenom osobom kako bi dobio očitovanje o prijavi, uvid u potrebnu dokumentaciju izvršen je u prostoru škole", kažu iz Ministarstva.

Opravdala izostanke

Prema riječima nastavnika Klasične gimnazije, ravnateljica je priznala da se radi o neuobičajenoj molbi roditelja te da se s fakultativnih predmeta ne može samo tako ispisivati usred godine, no ipak je odlučila napraviti iznimku i udovoljiti majci, uz objašnjenje da će se izostanci učenika opravdati.

Na upit na temelju kojeg je propisa obavila ispis iz fakultativnog predmeta usred školske godine, a bez odluke Nastavničkog vijeća, ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić nam je kratko poručila: - U cilju zaštite svih učenika Klasične gimnazije, a posebice maloljetnika, ne mogu davati nikakve informacije. Ako je postojao bilo kakav propust u proceduri ili postupanju, o tome će odlučivati mjerodavne institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:27