SIGURNOSNA PROCJENA

Nakon 6 godina Dinku Cvitanu ukinuli 24-satnu zaštitu. Čuvala su ga 32 policajca, vozio se u blindiranom autu...

Policija koja je štitila bivšeg državnog odvjetnika i njegovu obitelj donijela je novu sigurnosnu prosudbu

Dinko Cvitan

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon šest godina ukinuta je policijska zaštita zamjeniku glavne državne odvjetnice Dinku Cvitanu, koju je Cvitan 2016. dobio dok je još bio glavni državni odvjetnik. Informaciju da je Cvitan pod zaštitom prvi je objavio Jutarnji list, a ovu o ukidanju zaštite portal 24sata.hr.

Za Jutarnji list je informaciju potvrdilo više relevantnih izvora, a kako doznajemo, Cvitanu je zaštita ukinuta jednako onako kako mu je i određena, temeljem sigurnosne procjene obavještajne zajednice. Priča o određivanju zaštite prije šest godina svakako je zanimljiva jer se s ugrozom tadašnjega prvog čovjeka tužiteljstva povezivalo Zdravka Mamića, protiv kojega je USKOK upravo bio pokretao drugi kazneni progon, onaj zbog optužbi za izvlačenje novca preko off-shore kompanija. Nakon što je tjednik Nacional bio objavio kako Cvitan ima zaštitu zbog otkrivanja kriminala jedne osobe vezane uz off-shore tvrtke, sam Mamić je potvrdio kako je preko svojih izvora doznao da institucije zaista sumnjaju kako bi on mogao stajati iza likvidacije Cvitana, te nenadano sam ujutro došao u prostorije DORH-a i USKOK-a kako bi se "prijavio" na ispitivanje te otklonio te optužbe. Međutim, nitko ga nije želio saslušati pa je Mamić otišao.

Mamić došao u DORH

Nakon toga, Mamić je održao i konferenciju za medije na kojoj je ustvrdio kako je riječ o lažnim optužbama protiv njega te dao naslutiti zbog čega se čitava priča i pokrenula. Jutarnji list je zatim otkrio kako se sumnje o opasnosti od napada na Cvitanov život prije svega baziraju na kontaktima koje je Zdravko Mamić u pritvoru stekao s tada također pritvorenim članom bande Pink Panther kojemu se u Zagrebu sudilo zbog organizacije velike pljačke dostavnoga vozila s novcem.

Uglavnom, paradoksalna situacija u kojoj je Cvitan imao zaštitu, a da nikada nije iniciran kazneni progon protiv osobe za koju su službe sumnjale da iza te prijetnje stoji, nastavila se punih šest godina, i nakon što su Cvitana na mjestu glavnoga državnoga odvjetnika zamijenili najprije Dražen Jelenić, a zatim i aktualna Zlata Hrvoj Šipek. Neprekidna 24-satna fizička zaštita, osim Cvitanu pružana je i članovima njegove obitelji, a navodno je na njoj bilo angažirano 30-ak policajaca.

Blindirano vozilo

U kolovozu 2019. objavljeno je kako su Cvitanovim čuvarima u apartmanu u Zatonu, gdje su bili smješteni, ukradeni i pištolji, zbog čega su policajci bili suspendirani. Sada, nakon šest godina, također na osnovi tajnih obavještajnih analiza, zaključeno je kako je razina opasnosti od napada na Cvitana pala te da za zaštitom više nema potrebe.

Inače, policija je čuvajući Cvitana i njegovu obitelj provjeravala i sve osobe koje su dolazile u zgradu u kojoj stanuje s obitelji, a kako se neslužbeno doznaje, za njegov je prijevoz bio korišten blindirani automobil uz neposrednu policijsku pratnju. Sada je, nakon temeljite sigurnosne procjene, odlučeno da više nije potreban ovakav oblik zaštite za bivšeg glavnog državnog odvjetnika, a pristanak da više ne bude pod zaštitom morala je dati i štićena osoba te je tek nakon njezina pristanka ona mogla biti ukinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:02