OSKAR ZNANJA

Najveća i najprestižnija priznanja učenicima u Hrvatskoj dodijeljenja 17. put

S dodjele je poslana poruka da rad s darovitom djecom treba početi što ranije
Arhivska fotografija
 Srdjan Vrancic/Cropix

Oskari znanja najveća su i najprestižnija priznanja učenicima u Hrvatskoj za njihove velike uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove godine dodijeljeni su 17. put, uz poruku s online dodjele u petak da rad s darovitom djecom treba početi što ranije.

Zbog epidemioloških razloga i ova dodjela, kao i prošlogodišnja, priređena je online te je Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO), koja i dodjeljuje oskare znanja, pripremila posebnu emisiju "Oskar znanja" posvećenu najboljim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2020./2021. koja se mogla pratiti na Youtube kanalu i na Facebook stranici "Oskar znanja".

231 oskarovac s državnih i njih 88 s međunarodnih natjecanja

Ove godine na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu Oskar znanja osvojio je ukupno 231 učenik i učenica, a za pobjedu na međunarodnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađeno je 88 učenica i učenika, uvodno je istaknula ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamać. Dodala je kako su se nadali da će se ove godine moći uživo susresti s oskarovcima, te su zato i dodjelu, umjesto u lipnju, odgodili za rujan.

Ustvrdivši da je riječ o najvećim i najprestižnijim priznanjima u Hrvatskoj za postignute vrsne rezultate učenica i učenika, Brezak Stamać rekla je kako za to treba posebice zahvaliti i njihovim učiteljima i mentorima koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja.

Poručila je učenicima da "budu uporni, igraju 'fair play' i budu ono što jesu".

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak napomenuo je kako se "Oskar znanja" već ukorijenio u hrvatski obrazovni sustav. Istaknuo je da mjerodavno ministarstvo surađuje s AZOO-om i društvima koji potiču stjecanje vrhunskih rezultata u znanju i umjetničkim postignućima učenika. Paljak smatra da darovitu djecu treba prepoznati što je moguće ranije i što prije početi s njima raditi. S tim u vezi, najavio je da će takav rad biti potaknut i novim zakonskim rješenjima.

Oskarovcima je i ove godine pripala minimalistička skulptura "Oskar znanja" koju je prošle godine izradila Chiara Cetušić, tada učenica 3. razreda Škola primijenjene umjetnost i dizajna Zagreb. Autorica je u jednu strukturu spojila figurativan prikaz ljudskoga mozga i drveta koji jedno drugo hrane. Svim oskarovcima, učenicima i mentorima, skulptura će biti poslana u školu.

I ove godine pokrovitelj "Oskara znanja" je Hrvatska zajednica županija, a njezin potpredsjednik Darko Koren istaknuo je kako izvrsnost treba poticati, te zahvalio učenicima za uspjehe koji su ostvarili na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Pripovijesti dvostruke oskarovke Petre i još nekih oskarovaca

U emisiji su kratko predstavljeni i neki od najboljih učenika iz različitih škola u Hrvatskoj koji su posvjedočili što ih motivira, veseli, ljuti, kako se pripremaju za natjecanja, koji su im planovi i još štošta. U programu će sudjelovati i mladi glazbeni i plesni talenti, pobjednici državnoga Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, među kojima je bio i tamburaški orkestar Osnovne škole "Kontesa Dora" iz Našica.

Svoju ljubav prema knjizi, čitanju, materinskom hrvatskom i latinskom jeziku tako je posvedočila učenica trećeg razreda splitske III. gimnazije, popularnoga MIOC-a, Petra Koceić-Bilan koja je ove godine osvojila čak dva oskara - iz hrvatskoga i latinskoga jezika, pa ih sada ima ukupno tri, uključujući prošlogodišnji Oskar znanja iz hrvatskoga jezika. Petra je posebice zahvalila svojim profesoricama na pruženoj entuzijastičkoj potpori.

Jedan od oskarovaca je i Filip Vučić, učenik 2. razreda I. gimnazije u Zagrebu koji je pobijedio na državnom natjecanju iz fizike, a njegova profesorica i mentorica Suzana Šijan istaknula je kako je riječ o talentu koji se rijetko susreće.

Slične primjedbe i pohvale mogle su se učiti i od ostalih oskarovaca koji su sudjelovali u emisiji i njihovih mentora, a riječ je o oskarima iz 28 predmeta i predmetnih područja.

AZOO, naime, u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu organizira i provodi natjecanja iz 28 predmeta i predmetnih područja - od natjecanja iz hrvatskoga jezika, matematike i informatike, kemije i biologije, povijesti i geografije, stranih i klasičnih jezika, iz astronomije, likovnoga, filozofije i logike, debata, do natjecanja učenika glazbenih i plesnih škola.

Također, agencija organizira i provodi osam smotri, od LiDraNa i Hrvatskoga školskog filma do smotri učeničkih zadruga, uz pomoć strukovnih udruga i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:26