GONGOVA ANALIZA

Najtromiji saborski saziv u posljednjih 20 godina: Nikad manje donesenih zakona

Jedini neučinkovitiji saziv bio je onaj iz 2016. i mandata Željka Reinera, koji se održao samo šest mjeseci

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix

Aktualni, X. saziv Sabora, kojim predsjeda Gordan Jandroković, najtromiji je u donošenju zakona u posljednjih 20 godina.

U prosjeku donosi 130 zakona godišnje - 63 zakona manje od prethodnog saziva, kada je Jandroković predsjedničku funkciju dijelio s Božom Petrovom, 85 manje u odnosu na VII. saziv kojim su predsjedali prvo Boris Šprem, a potom Josip Leko, odnosno 84 u doba vladavine Luke Bebića, a 19 zakona više donosio je Sabor s Vladimirom Šeksom na čelu. Pokazala je to Gongova analiza zakonodavne aktivnosti Hrvatskog sabora i statističkih podataka od 2003. godine do danas.

Sabor u doba predsjednikovanja Luke Bebića imao je godišnji prosjek od 214 zakona, onaj za mandata Šprema i Leke 215, a V. saziv, u doba Vladimira Šeksa, dosegnuo je prosjek od 149 zakona godišnje. Jedini neučinkovitiji saziv Sabora od sadašnjega bio je VIII., iz 2016. i mandata Željka Reinera koji se održao samo šest mjeseci i ostao zapamćen po burnom raskolu vladajuće većine.

Gong otkriva da se tempo donošenja zakona sadašnjeg saziva poklapa s velikim brojem zakona koji se vode kao da su još u proceduri - većinu njih inicirala je oporba i nisu stigli na dnevni red unatoč tome što ih je nemali broj podnesen još 2020. ili 2021. godine.

Među njima, analizira Gong, sličnu sudbinu ima i Konačni prijedlog zakona o referendumu. Predložila ga je Vlada nakon upozorenja Ustavnog suda u listopadu 2010. godine da važeći Zakon o referendumu omogućava izigravanje volje birača, ali ga Sabor "već 15 mjeseci sasvim ignorira".

Iako se procedura koju je taj prijedlog zakona prošao razlikuje od gotovo svih ostalih koji su još u proceduri, ostao je na čekanju od ožujka prošle godine i prošao je loptanje kroz dnevne redove niza sjednica; prvo su ga uvrstili na dnevni red 11. sjednice, potom na 12., 13. i 15. sjednicu, a najnovije i 16. sjednice.

Vlada Andreja Plenkovića prijedlog zakona uputila je Saboru još 23. rujna 2021., već 1. listopada bio je izglasan većinom u prvom čitanju. Zapelo je kad je Vlada uputila Konačni prijedlog 9. ožujka 2022. Predsjednik Jandroković proslijedio ga je svim zastupnicima i "otada se u vezi s tim aktom u Saboru nije događalo više baš ništa" pa HDZ-ov prijedlog trenutno trpi sudbinu 97 zakona koji su u proceduri.

Gong godinama upozorava na zastarjeli Zakon o referendumu koji nedovoljno definira materiju referenduma, temeljnog instrumenta izravne demokracije. Činjenica da je spomenuti Zakon na čekanju, opominju iz Gonga, upućuje na "političku neodgovornost vladajuće većine", koja je i u prethodnom sazivu vrdala s izmjenama referendumskog zakonodavstva čime je "pridonijela eroziji povjerenja građana u političke institucije, a posljedično i jačanju autoritarnih političkih sentimenata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:54