ZAGREPČANKA GODINE

Najprestižniju nagradu Grada Zagreba dobit će žena čija je priča uzdrmala hrvatsko zdravstvo

Mirela Čavajda privatnu je kalvariju učinila javnom kako bi ukazala na sustavni problem s kojim se žene susreću.

Mirela Čavajda 

 Neja Markicevic/Cropix

Odbor za javna priznanja Gradske skupštine predložio je da se prestižna nagrada "Zagrepčanka godine" dodijeli Mireli Čavajdi, hrabroj ženi koja je svoju privatnu kalvariju odlučila učiniti javnom kako bi ukazala na zastrašujuće šikaniranje koje joj je priuštio hrvatski zdravstveni sustav na čelu sa zagrebačkom bolnicom Sveti Duh.

Podsjetimo, slučaj Mirele Čavajde pretvorio se u veliki skandal nakon što je postalo jasno kako je hrvatski zdravstveni sustav prekršio njeno zakonom zajamčeno pravo, te da je morala otići u susjednu Sloveniju kako bi ostvarila svoje pravo na prekid trudnoće.

image

U svibnju 2022. godine održan je prosvjed u znak podrške Mireli Čavajdi

Robert Fajt/Cropix

Naime, Čavajdi je tijekom trudnoće otkriveno da nosi fetus s golemim zloćudnim tumorom na mozgu zbog čega su mu šanse za preživljavanje male, a šanse za normalan život nikakve. Unatoč takvoj dijagnozi, bolnica Sveti duh nije joj omogućila ostvarenje zakonskog prava na prekid trudnoće.

Njena javna borba protiv zdravstvenog sustava na koncu je natjerala zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se napokon uhvati u koštac s epidemijom priziva savjesti koji se naglo proširio po gradskim bolnicama, a zbog čega se brojnim pacijenticama otežava ili de facto onemogućava ostvarenje prava na postupak prekida trudnoće.

Nakon što prijedlog Odbora za javna priznanja bude potvrđen na plenarnoj sjednici Gradske skupštine, Mireli Čavajdi nagrada će biti uručena na svečanoj sjednici koja će se održati na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Nagrada "Zagrepčanka godine" dodjeljuje se građankama "koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta".

Lani je tu prestižnu nagradu dobila odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić koja je zastupala obitelj tragično preminule Madine Hussiny, šestogodišnje djevojčice koja je s obitelji izbjegla iz Afganistana i čiji je život okončan u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici. Zbog postupanja policije prema Madini i njenoj obitelji Hrvatska je kažnjena na Europskom sudu za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:17