TRAŽIO I OTKUPNINU

‘Najgluplji zločin ikad počinjen...‘ Bivši suradnik hakirao tvrtku iz Osijeka koja radi s američkom vojskom!

Iz Orqe su pojasnili da su pokrenuli kazneni postupak, a da je navedeni suradnik nakon isplaniranog napada s njima povremeno i dalje surađivao

Ilustrativna fotograija 

 Ranko Suvar/Cropix

Osječka Orqa upravo je objavila kako je hakerski napad koji je njihov bivši suradnik započeo ove subote uspješno riješen. Naime, napad je tijekom vikenda pokrenuo bivši suradnik koji je postavio tzv. ransomware time-bombu te ju programirao da se aktivira na način da izazove maksimalnu krizu. Cijeli ransomwear postavio je još prije nekoliko godina i precizno ga namjestio upravo za ovu subotu, dakle usred dugog vikenda, kada je većina inženjera iz tvrtke na odmoru, a korisnici lete dronovima.

Orqa, čije FPV naočale za uporavljanje dronovima koriste američka vojska i policija, ali i naše Ministarstvo unutarnjih poslova, nakon napada je objavila kako su pod ransomwareom zbog kojeg su svoje korisnike obavijestili da ih ne koriste dok ne riješe napad. Hakerskim napadom bili su pogođeni isključivo Orqini proizvodi iz FPV. One serije, koji su namijenjene civilnom i hobističkom tržištu. U segmentu javne sigurnosti i obrane, Orqa ima poseban proizvod FPV.Pro koji je otporan na ovakve prijetnje te nije bio pogođen ovim napadom.

"Orqa je ovim pokazala da je, iako primarno hardware orijentirana kompanija, zapravo kompanija u kojoj rade vrhunski inženjeri u području softwarea, ali i sigurnosti. Ransomware smo otklonili u iznimno kratkom roku, i uspostavili kontrolu nad dijelom sustava koji je bio kompromotiran", objavili su iz Orqe nakon što su uspješno neutralizirali ransomware.

Uz to poručuju da je sustav nemoguće kompromitirati izvanjskim djelovanjem, a unutarnju sigurnost su u posljednje dvije godine podigli na maksimalnu razinu.

U objavi tijekom napada iz Orqe su pojasnili da je njihov bivši suradnik odmah tražio otkupninu, a oni su pokrenuli kazneni postupak. Pritom je, kažu, bio izrazito perfidan jer je i nakon isplaniranog napada s njima povremeno i dalje surađivao proteklih godina. Uvjereni su da je čekao godinama kako bi prihodi i tržišni udio osječke tvrtke narastao, a on mogao tražiti što veću otkupninu.

"Ako mislite ‘Čovječe, ovo mora biti jedan od najglupljih kibernetičkih zločina ikada počinjenih u povijesti kibernetičkog kriminala‘, vjerojatno ste u pravu. Nažalost, za počinitelja, zločin je zločin kako god ga odlučite označiti, a čini se da je to i sam počeo shvaćati", kazali su tada iz Orqe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:50