NAKON MARKOTINIH ODLUKA O SMJENAMA

NADZORNI ODBOR HRT-a 'Nakon raspisanog natječaja za glavnog ravnatelja, treba čim prije raspisati natječaje za ostale članove Ravnateljstva'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Nadzorni odbor (NO) HRT-a podsjetio je u srijedu, u povodu odluke v.d. glavnog ravnatelja Blage Markote o smjenama u Ravnateljstvu HRT-a, na niz propusta u ovogodišnjem poslovanju javne radiotelevizije među kojima se ističu propusti o nabavi djela vanjske produkcije, angažiranju vanjskih suradnika, ali i općenitoj "neorganiziranosti poslovanja i nedostatku učinkovite kontrole nad troškovima HRT-a".

Osim ukazivanja na propuste NO je u priopćenju zatražio i da se, nakon raspisanog natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a, što prije raspiše i natječaj za ostale članove Ravnateljstva "koji će svojim stručnim znanjima i upravljačkim iskustvom pridonijeti razvoju, a ne stagnaciji i nazadovanju HRT-a, kao javnog medijskog servisa".

Kao prvi propust u ovogodišnjem poslovanju HRT-a NO ističe nalaz interne revizije o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, kojim je utvrđeno sklapanje ugovora i prije isteka roka za predaju radova na objavljeni javni poziv u 2016. NO je o tome obavijestio Ministarstvo kulture i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, radi daljnjeg postupanja nadležnih državnih tijela.

NO upozorava i na ozbiljne povrede općeg akta HRT-a kojim se uređuju pitanja angažmana vanjskih suradnika na HRT-u, koje su dovele do realizacije nepotpisanih ugovora s pojedinim vanjskim suradnicima, zbog čega je Nadzorni odbor zatražio utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste i teške povrede Pravilnika o vanjskim suradnicima.

Upozoravaju i na propuste i neučinkovito upravljanje sredstvima za rad, čime je omogućena krađa skupocjenih kamera u vlasništvu HRT-a, a posebice zbog zatajivanja informacije te zakašnjelog i nepravovremenog obavještavanja NO-a o tom događaju.

Nadzorni odbor je ukazao i na nepravovremeno planiranje, zbog čega je došlo do višestrukih rebalansa Financijskog plana HRT-a, ali i na neorganiziranost poslovanja i nedostatak učinkovite kontrole nad troškovima HRT-a te nepravovremeno pokretanje postupka za izbor neovisnog revizora.

U priopćenju upozoravaju i na nepravovremeno postupanje po zaključku Nadzornog odbora o proglašenju ništavosti novog Etičkog kodeksa, donesenog i objavljenog suprotno odredbama Statuta HRT-a te na neizvršavanje i nepravovremeno postupanje po drugim zakonitim odlukama i zaključcima Nadzornog odbora.

"Nadzorni odbor ističe da je u tijeku javni natječaj za imenovanje Glavnog ravnatelja HRT-a te potiče da se što prije raspiše i javni natječaj za ostale članove Ravnateljstva HRT-a, kako bi se nakon imenovanja novog Glavnog ravnatelja HRT-a i višemjesečnog razdoblja privremenog upravljanja HRT-om, što prije izabrali i imenovali novi ravnatelji poslovnih jedinica, koji će svojim stručnim znanjima i upravljačkim iskustvom pridonijeti razvoju, a ne stagnaciji i nazadovanju HRT-a, kao javnog medijskog servisa, sukladno očekivanju svih korisnika javnih medijskih usluga, obveznika plaćanje mjesečne pristojbe", zaključuje se na priopćenju NO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:10