SUĐENJE

Nadbiskup Barišić na suđenju fra Šimi i bankarici: ‘Generalni vikar nije odobrio prodaju zemlje!‘

Fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić sudi se nakon što je ukinuta prva presuda iz 2014. kad je on dobio dvije godine zatvora

Jasmina Bilonić

 Paun Paunović/CROPIX

Ugodno je ovdje među vama, rekao je u četvrtak u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, nakon što je svjedočio u ponovljenom postupku koji se vodi protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić.

Nadbiskup se i pri dolasku i na odlasku srdačno rukovao s okrivljenicima. Bio je on, kao svjedok, pozvan i u prvom postupku kojeg je vodio danas pokojni sudac Slavko Lozina, no tad se prvo opravdao brojnim obvezama da bi kasnije pisao sudu pojasnivši da nema nikakvih saznanja o konkretnom slučaju, da nikome nikad nije dao pisano ili usmeno odobrenje za prodaju bilo kakve nekretnine te je zamolio sud da ga više ne poziva oko tog slučaja. Tadašnji sudac to je uvažio, no kako je odvjetnica fra Šime Nimca inzistirala na tome i u ovom ponovljenom suđenju, sudac Dinko Mešin odredio je da se nadbiskup ipak mora pojaviti kao svjedok, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, fra Nimcu i bankarici sudi se nakon što je ukinuta prva presuda iz 2014. godine kad je on dobio dvije godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom je Crkvi uzeo gotovo 10 milijuna kuna dok je Bilonić bila osuđena na godinu i devet mjeseci zatvora zbog poticanja.

image

Jasmina Bilonić

Paun Paunović/CROPIX

Po optužnici ŽDO-a fra Nimac je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji oko 40 tisuća metara četvornih u Baškoj Vodi, gdje je bio župnik, za milijun i 300 tisuća eura. Nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun Župe, tvrdi optužba, Jasmina Bilonić je nagovorila fratra da prebaci novac na svoj osobni račun.

- Generalni vikar (u to vrijeme don Ivan Čubelić - op.a.) je izvršna vlast u nadbiskupiji i on je trebao dati odobrenje za prodaju nekretnine u Baškoj Vodi. Fra Šime je jednom bio kod mene u Ordinarijatu i to je bio prvi i zadnji put da sam ga vidio sve do danas. Razgovarali smo 20-ak minuta i otvorilo se pitanje izgradnje crkve u njegovoj župi, a ja sam mu rekao da treba ići polako, da to ima svoju proceduru, da ćemo vidjeti s generalnim vikarom. Nikad poslije toga nisam od generalnog vikara čuo ništa vezano za taj slučaj sve dok se nije pojavilo u medijima i dok mi tadašnji provincijal Kodžoman i don Čubelić nisu rekli nešto u stilu: 'Vidiš što je naš Šime napravio' - izjavio je nadbiskup u svom iskazu dodajući kako je fra Šimi rekao da mora vidjeti kako razmišljaju ljudi u župi jer se može ili graditi nova crkva, obnoviti postojeća ili ostaviti tadašnji objekt bez diranja.

- Šime je govorio da Crkva ima određene terene koji bi se mogli prodati, a ja sam mu rekao da pazi, da nije vrijeme za prodavati, da treba vidjeti situaciju i kolika bi bila vrijednost tih nekretnina, da se sve treba pisanim putem dostaviti nadbiskupiji i da se tad šalje naš procjenitelj. A kad on da procjenu da to ide na mišljenje u Nadbiskupiju - pojasnio je nadbiskup. Na pitanje odvjetnika Joška Čeha koji brani okrivljenu bankaricu, msgr. Barišić je rekao kako je jasno da župnik ne može s računa župe na svoj privatni račun prebaciti novac dobiven od prodaje zemljišta.

image

Marin Barišić

Paun Paunović/CROPIX

- Taj novac pripada župi. Mi u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji smo donijeli odluku s koliko novca mogu samostalno raspolagati župnici, a to je do 25 tisuća kuna. Biskup može samostalno raspolagati s do 100 tisuća eura, a ako se prelazi milijun eura, tad nam treba odobrenje od Svete Stolice za raspolaganje. Dijecezanski svećenici koji se nisu zavjetovali na siromaštvo imaju pravo imati svoj osobni račun, a redovnici to ne bi smjeli. Šime je redovnik i on ne bi smio imati račun jer se svega odrekao. Sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da generalni vikar nije dao odobrenje za prodaju zemlje jer da jest, sigurno bi me informirao, a nikad mi nešto takvo nije spominjao - rekao je svjedok Barišić.

Na pitanje fra Nimčeve odvjetnice Nele Pedišić zna li tko je dao odobrenje za sudsku nagodbu Crkve i kupaca zemljišta u drugom sporu, nadbiskup je rekao da je o tome odlučivao tamošnji župnik uz podršku Provincijala. Podsjetimo, nagodbom je Crkva dobila natrag 4 tisuće kvadrata zemljišta, a za ostalo je kupcu priznala pravo vlasništva i posjeda, piše Slobodna Dalmacija.

- Bio sam izvješten o toj mogućnosti i rekao sam da pokušaju spasiti što se može, ako se može - izjavio je msgr. Barišić.

Odgovorio je i fra Nimcu kazavši da ga nije uputio nigdje drugdje osim u ured generalnog vikara te da se građevinski ured nadbiskupije, koji je tad vodio don Jozo Lončar, uključuje tek kad se provedu sve pravne radnje i procedure i donese odluka za objekt.

- Šime, don Jozo meni doista nikad ništa nije spominjao - mirnim je glasom rekao monsinjor.

Prije njega iskaz je dao i don Čubelić koji je izjavio da za prodaju ove zemlje nije bila potrebna suglasnost Svete Stolice te da ne zna je li fra Šime, prije razgovora s njim, bio kod nadbiskupa.

Suđenje se nastavlja početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 21:49