INDEKS SREĆE

Nacionalno istraživanje: Znate li gdje žive 'najsretniji' Hrvati?

Nezadovoljstvo je najviše izraženo u dobnoj skupini od 25 do 44 godine

ZAGREB - Građani Hrvatske nezadovoljni su državom i vlasti, a najnezadovoljniji su političkim strankama, pokazalo je istraživanje nacionalnog indeksa sreće koji izrađuju magazin Banka, agencija Hendal i Allianz.

Istraživanje je pokazalo kako čak 72 posto građana smatra da političke stranke ne rade u interesu građana, a tek je dva posto građana zadovoljno njihovim radom.

Razočaranje upravom

Posebno je zabrinjavajuće da je u dobnoj skupini od 25 do 44 godina nezadovoljstvo najviše izraženo, naglasila je Ines Došen, direktorica Hendala.

Istraživanje je pokazalo da kod hrvatskih građana prevladava osjećaj gubitka kontrole nad vlastitom sudbinom, rezigniranost i duboko razočaranje javnom upravom i strankama.

Loš servis

- Ovo su poražavajući rezultati za političke strukture Hrvatske - rekao je na predstavljanju rezultata Dean Ajduković, predstojnik Katedre za socijalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

On smatra da građani ne vide vlast u svojoj službi, kao sposoban servis građana, što, kako tvrdi, može značiti da je vlast nesposobna raditi bolje ili da joj nije stalo do građana.

- Državna administracija i političke stranke su autistične - rekao je Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, koji smatra kako promjene nema bez angažmana samih građana jer se političke elite neće dobrovoljno reformirati.

Nacionalni indeks sreće u travnju je porastao u odnosu na prethodni mjesec sa 62,1 na 63,8 boda, dok je prije godinu dana iznosio 63,9 boda.

Najsretnija Istra

Najveći indeks sreće imaju tri regije, i to Istra, Gorski kotar i Primorje (68,6 boda), a najniži je u Lici, Kordunu i Baniji - 57,8 boda. Perspektivom života u Hrvatskoj nezadovoljno je 45 posto građana.

OCJENE OD 1 DO 5

2,95 osobna sigurnost od kriminala

2,66 ravnopravnost različitih skupina građana

2,48 perspektiva za sebe i bližnje

2,45 kako svijet tretira Hrvatsku

2,25 fer prilike koje ljudi imaju za pristojan život

2,23 kako vlast rješava sukobe između različitih interesa

2,19 odnos državne administracije prema građanima

2,18 kako vlast upravlja prirodnim i drugim bogatstvima

2,02 kako se vlast brine o građanima

1,9 kako političke stranke rade u interesu građana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:18