BARBA LUKIN MEGAFON

Na test za Bebićeva glasnogovornika došao iz protesta

ZAGREB - Dvije profesorice i jedan diplomirani politolog jedine su tri osobe koje su danas prošle na testiranju za glasnogovornika predsjednika Sabora Luke Bebića. - Sada rang lista s tri imena ide kod tajnika Sabora Josipa Sesara koji bi do kraja tjedna mogao izvršiti odabir - rekla je Ružica Šimunović, šefica saborskog Ureda za informiranje.

Pismenom testu pristupilo je samo 7 od 18 kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja, a od njih 7 svega je njih troje prošlo na pismenom i sad ih očekuju intervjui.

Postupak testiranja počeo je gotovo u konspiraciji. Novinarima je bio zabranjen ulazak u Malu vijećnicu prije testiranja te razgovor i snimanje kandidata. Prvo im je ulazak zapriječilo saborsko osiguranje.

Potom je i Ružica Šimunović, šefica saborskog Odjela za informiranje, inzistirala da mediji trebaju imati dozvolu kandidata da ih se može snimati i intervjuirati.

Takvo objašnjenje začudilo je novinare, posebno jer je riječ o kandidatima koji se javljaju za radno mjesto koje je upravo vezano za javne istupe i odnose s medijima.

- Sami kandidati su molili i zahtijevali da ih se ne snima zbog zaštite njihove privatnosti. Vjerojatno je nekima i problem zbog njihovih sadašnjih poslodavaca - obratila se Šimonović novinarima nakon što je iza čvrsto zatvorenih vrata porazgovarala s kandidatima. Novinari su zatražili da prije testiranja bar obave fotografiranje s galerije vijećnice, ali ni to im nije dozvoljeno.

Iako je za pismeni dio testa bilo predviđeno 60 minuta, testiranje je završeno već za dvadesetak. - Nije bilo teško - samo su nam u prolazu dobacile dvije kandidatkinje koje su izašle na pauzu nakon testiranja.

Pismeni dio testa imao je ukupno 30 pitanja podijeljenih u tri skupine - ustavno ustrojstvo, provjera znanja, sposobnosti i vještina te znanje engleskog jezika. Trebalo je skupiti minimalno 18 bodova od ukupno 30 mogućih, što je na kraju uspjelo samo trojici kandidata.

S njima će tročlana komisija obaviti razgovor kojim bi trebali utvrditi njihov interes za posoao, profesionalne ciljeve i motivaciju za radno mjesto glasnogovornika predsjednika Sabora.

Podsjetimo, ovo je prvi put da se uvodi mjesto glasnogovornika predsjednika Sabora. Zimus, na natječaj javilo se ukupno 39 osoba, a samo je njih 18 zadovoljilo osnovne uvjete natječaja među kojima je bilo po pet politologa i profesora, po dvoje novinara i ekonomista, te po jedan kriminalist, romanist, fonetičar i stručnjak za međunarodne odnose.

Došao na testiranje iz protesta jer se ne može zaposliti u MUP-u

Mario Hrgović, diplomirani kriminalist, jedini je kandidat koji je želio pričati s okupljenim novinarima. On, je kaže, došao na testiranje iz protesta jer se već mjesecima ne može zaposliti u MUP-u.

- Došao sam da pokažem protest i ukažem na to što se događa pri zapošljavanju u MUP-u. Nisam zaokružio ni jedan odgovor. Iako sam diplomirani kriminalist ja se već 10 mjeseci ne mogu zaposliti u MUP-u zbog odluke Vlade o zabrani zapošljavanja u državnoj službi - objasnio je Hrgović.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:49