JUTARNJI DOZNAJE

Na Sv. Duhu najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom!

Bebe su se razboljele u periodu 11. i 12. lipnja, a bolnica je tek jučer zabranila posjete

Klinička bolnica Sveti Duh, Zagreb (arhivska fotografija)

 Ronald Goršić/Cropix

Na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh, najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, doznaje Jutarnji list.

Prema informacijama kojima raspolažemo, bebe su se razboljele u periodu 11. i 12. lipnja, te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, prof. Goran Tešović, kazao je za Jutarnji kako je kod njih jedno dijete, te da se dobro oporavlja i da postoji mogućnost da danas bude otpušteno.

Prema informacijama kojima raspolažemo, KB Sveti Duh tek je jučer obavijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo o epidemiji, te su zabranili posjete.

- Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete - stoji na stranicama bolnice s datumom objave 19.lipnja.

Ono što doznajemo je i to da o epidemiji nije obaviješteno Ministarstvo zdravstva. Upit smo poslali KB Sveti Duh i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a odgovore ćemo objaviti po primitku.

Iz Ministarstva zdravstva su nam odgovorili:

- S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove - Grad Zagreb.

Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu.

Bolnica: Odmah smo poduzeli sve što je bilo potrebno

Iz Ureda ravnateljice KB Sveti Duh, Jutarnjem listu su potvrdili da je enterovirus izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. lipnja 2023.

- Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh su u ponedjeljak, 19. lipnja 2023., uočili te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece, rođene u Klinici, ima simptome enterovirusne bolesti - kažu iz bolnice.

Dodaju da su odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je donijela mjere koje se već provode uključujući i zabranu posjeta na odjelima.

- Djeca se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" otpušteno je na kućnu njegu.

Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata - zaključuju iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:30