ZABORAVNI U HZJZ-U

Na SOS telefon za koronu danima se nitko ne javlja; Capak: Istekao je ugovor za taj broj, nismo ga produžili

Broj dežurnog epidemiologa na državnoj razini više se ne može pronaći na stranicama

Krunoslav Capak

 Ronald Gorsic/Cropix

Taman kad smo malo zaboravili na koronavirus i vjerovali da je epidemija prošlost, počele su stizati vijesti o sve većem broju novozaraženih. Zabrinuti građani na sve strane pokušavaju dobiti informacije o simptomima i upute od liječnika.

Čitatelji su nam se požalili da se na broj naveden na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je predviđen za sva pitanja o koronavirusu, danima nitko ne javlja. I sami smo pokušali više puta nazvati, no telefon je bio isključen. Ni na odjelu za epidemiologiju zaraznih bolesti nitko nam se nije javljao, a i centrala je bila konstantno zauzeta.

Na stranicama HZJZ-a nalaze se dva telefonska broja na koja se građani mogu obratiti za pitanja vezana uz Covid-19. Prvi broj je za zdravstvena pitanja i glasi 099 4683 001. Drugi broj je za pružanje psihološke pomoći građanima i glasi 099 5270 127.

Broj za zdravstvena pitanja zvali smo nekoliko puta u različitim vremenima i svaki put nam se javio automat s informacijom da korisnik trenutačno nije u mogućnosti odgovoriti na poziv. Nakon toga smo zvali brojeve službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, na tri navedena broja nitko se nije javio. Kad smo iscrpili sve brojeve, pokušali smo na centrali dobiti odgovor zašto se nitko ne javlja i na koji broj možemo nekoga dobiti. Centralu smo zvali 36 puta i svaki put je poziv prekinut jer je linija zauzeta.

Istekao ugovor

Nazvali smo ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka i tek od njega doznali kako broj, za koji se navodi da ćete na njemu dobiti odgovore na za sva pitanja vezana uz koronavirus, zapravo više uopće nije aktivan.

- Broj je prestao biti aktivan kad je istekao ugovor za njega, a kasnije ga nismo više produživali. To je bio broj ravnateljstva, na njega su se javljale tajnice - objašnjava nam Capak.

Na stranicama se mogu pronaći dežurni epidemiolozi po županijama, ali broj dežurnog epidemiologa na državnoj razini sad se više ne može pronaći.

- Broj dežurnog epidemiologa jedno je vrijeme bio na stranicama, ali je bez prestanka zvonilo pa smo ga maknuli sa stranica na neko vrijeme. Sad nisam siguran može li se opet naći na stranicama, ali epidemiolog je dostupan u bilo koje doba - rekao nam je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:21