STRKA U KBC-u ZAGREB

Na Rebru u samo jednom danu donirano čak deset organa, novo srce dobila i curica (5)

Obitelji troje stradalih u prometnim nesrećama odlučile su donirati organe
 Davor Pongračić/Cropix

Prije tjedan dana u trenu je na KBC-u Zagreb nastala prilično velika strka jer pojavila se, gotovo istodobno, mogućnost eksplantacije deset organa od tri pacijenta stradala u prometnim nesrećama kojima medicina više nije mogla pomoći. Njihove su obitelji, iako u teškoj boli, odlučile donirati organe te pomoći drugima i spasiti čak deset života.

Po dva bubrega dobili su pacijenti u Austriji i Njemačkoj, a jedan je stigao u Mađarsku. Srce je donirano u Belgiju, kao i jedna jetra. U Hrvatskoj je ostalo jedno srce i bubreg, koji su transplantirani u KBC-u Zagreb, a jetra su transplantirana u KB-u Merkur.

Koliko je situacija bila napeta, govori i činjenica da su Belgijanci, nakon što su dobili dojavu Eurotransplanta da jednoj njihovoj djevojčici moguće odgovara jedno donirano srce, poslali istog trena zrakoplov u Zagreb iako još nisu bili sigurni hoće li u potpunosti organ biti kompatibilan. Naime, djevojčica koja je čekala na novo srce već je jednom bila na transplantaciji i hitna reoperacija bila joj je jedini spas. I ona, kao i ostalih deset primatelja organa, kažu liječnici, dobro se oporavljaju.

image
Jutarnji list

60 liječnika

No, da bi se to moglo i ostvariti, bilo je nužno u vrlo kratkom vremenu okupiti gotovo 60 liječnika, medicinskih sestara, mikrobiologa, radiologa... a vrijeme je godišnjih odmora. No, pokazalo se da su se svi koji su trebali za ostvarenje ovog pothvata vrlo brzo vratili u Zagreb i "akcija" je mogla početi. Ravnatelj, prof. dr. Ante Ćorušić, naglašava da nitko nije odbio doći i učiniti ove hitne zahvate.

- Taman mi je počeo godišnji odmor kad su me nazvali rekli što se zbiva u bolnici, odnosno da bih se ipak trebala vratiti na posao. Srećom, tamo su već bile diplomirane medicinske sestre Irena Vugrek, Slavica Berić i Renata Habeković, koje su odradile lavovski dio priprema za eksplantacije i transplantacije jer radilo se o čak deset organa.

Naravno, kako je Hrvatska članica Eurotransplanta, moralo ih se odmah kontaktirati i utvrditi kamo ide koji organ i tko ih treba dobiti - objašnjava razloge za veliku strku koja je vladala u bolnici 13. i 14. kolovoza koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb, anesteziologinja dr. Jasna Brezak Stoić.

A kako je sve počelo? U KBC su u razmaku od nekoliko dana dovezena tri pacijenta teško stradala u prometnim nesrećama. Nakon pokušaja liječenja brzo se shvatilo da im, nažalost, neće biti pomoći. No, da bi netko mogao biti donor organa, nužno je utvrditi tzv. zakonsku moždanu smrt. To podrazumijeva da se budno prate sve moždane funkcije.

Tri smrti istog dana

Naime, liječnici vrlo brzo utvrde ozljede nespojive sa životom, ali to još ne znači zakonsku moždanu smrt i mogućnost doniranja organa. Zbog toga se prate sve funkcije, rade scintigrafije mozga, ultrazvuk srca i abdomena i sve dok svi parametri ne pokažu da nema nikakvih mogućnosti za život, proglašava se zakonska moždana smrt.

U tom trenutku počinje uobičajena procedura dobivanja pristanka obitelji za doniranje organa, utvrđuje se podobnost organa za transplantacije jer uvijek se može dogoditi da neki organ nije dovoljno dobar za transplantaciju.

- Ovaj se put dogodilo da smo u jednom danu imali podatke o zakonskoj moždanoj smrti za čak tri pacijenta. Zbog toga je i nastala strka jer je to značilo da trebamo i velik broj djelatnika - kaže dr. Brezak Stoić. Dodaje da svaka eksplantacija i transplantacija mora proći kroz Eurotransplant, koji onda na temelju relevantnih parametara odlučuje kamo ide koji organ. Dakako, jedan od njih je i broj organa koje neka država eksplantira i daje u razmjenu.

Primjerice, prošlog su mjeseca na KBC-u također imali jednog donora čija je obitelj donirala četiri organa, od koji su oba bubrega i srce otišli za pacijenta u Njemačku, a jetra su ostala u Hrvatskoj i transplantirana su u KB-u Merkur. Inače, srce je transplantirano je 5,5-godišnjoj djevojčici koja je imala urođenu srčanu grešku, točnije kardiomiopatiju.

Novo srce

- Djevojčica je bila na listi čekanja tri mjeseca i posrećilo se da je vrlo brzo dobila novo srce - kaže dječji kardiolog doc. dr. Daniel Dilber.

- Operacija je protekla jako dobro, a trajala je oko četiri sata. U zahvatu je sudjelovalo 15 vrlo uigranih djelatnika u transplantacijama srca kod djece - objašnjava dječji kardiokirurg prof. dr. Darko Anić.

Ovaj primjer KBC-a Zagreb govori da je Hrvatska i dalje u samom svjetskom vrhu i po darivanju organa i po transplantacijama na milijun stanovnika, što nije poremetila ni korona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 14:15