POTHVAT KARDIOLOGA

Na Rebru presađeno srce dosad najmlađem djetetu

Vladin zrakoplov jučer u 2.30 sati krenuo s liječnicima u Beč po srce i vratio se u Zagreb u 9.30 sati

ZAGREB - Srce koje je u nedjelju rano ujutro Vladinim zrakoplovom dovezeno iz Beča, jučer je u Kliničkom bolničkom centru Rebro uspješno presađeno 12-godišnjoj djevojčici. Riječ je, kažu na Rebru, o najmlađem djetetu kojem je u Hrvatskoj presađeno srce.

Bitka na život i smrt

- Bila je to prava bitka na život i smrt. Zbog slabljenja srca, dijete je u jednom trenutku bilo palo u komu pa smo ga morali oživljavati. Operacija je uspješno prošla. Djevojčica je stabilno i očekujemo da će se oporaviti - rekao nam je jedan od članova operacijskog tima.

Djevojčica je već duže vrijeme bila na listi Eurotransplanta i čekala na novo srce. Liječnička ekipa iz Zagreba po novo je srce jučer rano jutros otišla u najveću bolnicu u Beču AKH (Allgemeines Kranken Haus), gdje je obavljena eksplantacija srca starije osobe. Nismo uspjeli doznati koliko je donor imao godina te radi li se o muškarcu ili ženi.

Zrakoplov sa srcem za djevojčicu u Zagreb se vratio u 9.30, a srce je potom hitno prevezeno na KBC Rebro, gdje je sve bilo spremno za operaciju. Presađivanje je počelo u 10.30 sati, a operacija koju je obavio tim prof. dr. Darka Anića, pročelnika Odjela za dječju kardijalnu kirurugiju, trajala je više od četiri sata. Uz prof. Anića u timu su bili Ivica Šafradin i Željko Đurić.

Brz transport

Liječnici s kojima smo jučer razgovarali rekli su nam kako je kod transplantacije srca vrlo važno da od eksplantacije do operacijske sale ne prođe više od četiri sata. U tome se uspjelo upravo zahvaljujući Vladinom avionu, čije je polijetanje, kako su se pohvalili iz Vlade, u nedjelju u 2.30 ujutro odobrila osobno premijerka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:03