HOROR VOŽNJE

Na Instagramu cure ispovijesti o napasnim taksistima u Hrvatskoj: ‘Slao mi je poruke da želi moje čarape i gaćice‘

Zvao me na kavu, ali rekla sam mu da sam udana. Svejedno mi je slao odvratne poruke do kasno u noć, piše jedna od djevojaka
 Aleksander Kalka/Zuma Press/Profimedia/Aleksander Kalka/zuma Press/profimedia

Bruna je u petak rano ujutro naručila taksi i uputila se na aerodrom. Primijetila je autobus koji je vozio prema aerodromu kada je njen vozač skrenuo na neki sporedni put. Shvatila je da idu pogrešnom rutom i upozorila vozača, na što je on počeo brže voziti, ali i dalje u smjeru suprotnom od aerodroma. Iz automobila je uspjela pobjeći, ali prouzročenu traumu neće tako skoro zaboraviti. Njena priča podijeljena je na Instagram profilu @nervozne, što je pokrenulo lavinu sličnih priča s kojim su se djevojke susretale.

- Oko 4:45 pozvala sam taksi preko Bolt aplikacije, došao je stranac s kojim sam izmijenila nekoliko riječi na engleskom jeziku. Čak sam se začudila koliko dobro je govorio engleski, započela je Bruna sa svojom pričom.

Vozili su se neko vrijeme kad je ugledala autobus za koji pretpostavlja da se uputio prema aerodromu. Njen vozač u tom je trenutku skrenuo na neki puteljak, ali je mislila da možda zna neki prečac zbog čega nije reagirala. Ubrzo je shvatila da se kreću u pogrešnom smjeru i da se udaljavaju od aerodroma kojem bi se trebali približavati. Upozorila je vozača koji nije promijenio smjer pa je počela paničariti.

- Bio je mrak, prolazili smo nekim seoskim putem kroz meni nepoznate ulice. Nisam znala što napraviti pa sam krenula vikati. Vozač nije reagirao zbog čega sam otvorila vrata auta i razmišljala kako ću iskočiti dok je još u pokretu. Jedva sam zadržavala vrata zbog vjetra, brzine i straha, rekla je Bruna.

Kad je shvatio da je ozbiljna u svojoj namjeri o bijegu, vozač se zaustavio. Bruna je izletjela iz auta i počela trčati koliko su je noge nosile. Zvala je sestru koja joj se nije javljala, a zatim i prijatelja koji ju je čekao na aerodromu. Nakon prijeđene kalvarije, bila je prisiljena pozvati drugi taksi da bi stigla na odredište.

Žalila se Boltu, iz kojeg su se ispričali i ponudili joj 35 kuna odštete što smatra sramotnim. Slučaj je prijavila i policiji iz koje su poručili da joj je jedina opcija privatna tužba jer nije došlo do fizičkog kontakta. Od privatne tužbe je odustala jer nije sigurna je li osoba koja se predstavila kao njen vozač uopće ista osoba čije ime stoji u aplikaciji. Njen se vozač zvao Mohammad Monirul, a zanimljivo je da isto ime nosi i bangladeški političar.

Njena priča podijeljena je na Instagram profilu @nervozne, na što je reagiralo more drugih cura sa sličnim neugodnim iskustvima, ali i jedan od vozača taksija koji smatra da je sve takve slučajeve potrebno razotkriti i prijaviti.

Jedna je djevojka s prijateljicama krenula kući iz izlaska u kojem su upoznale muškarca za kojeg se ispostavilo da je i vozač Bolta. Taksi su pozvale s udaljene lokacije od mjesta gdje su se upoznali, a on se stvorio u manje od minute s prijateljem na suvozačkom mjestu. Udaljile su se od auta, a on je za njima dovikivao da se nemaju zašto bojati. Nakon tog iskustva, više se ne vozi Boltom jer vjeruje da ih je muškarac pratio i da njihov ponovni susret nije bio slučajan.

Druga pratiteljica Bolt je pozvala, kako kaže, usred bijela dana. Vožnju duljine dva kilometra, vozač je maksimalno produljio i išao svim obilaznim putevima. - Sve je počelo s izjavom da na stražnjem sjedištu nema mjesta. Nakon što je stao na mojoj lokaciji i zaključao vrata, pitao me želim li popiti kavu s njim. Ljubazno sam rekla da sam udana, no to ga nije spriječilo da mi se javi tu večer oko 23.30 i piše mi odvratne poruke, napisala je.

Ohrabrene time da nisu same, sve veći broj poruka pristizao je Instagram profilu @nervozne, koji je sve slučajeve podijelio u svojim naglascima. Postoje i neki krajnje bizarni slučajevi s kojima su se djevojke suočile. Osim firme Bolt, slične stvari događaju se i u Uberu.

image
Jaap Arriens/Ddp Usa/Profimedia/Jaap Arriens/ddp Usa/profimedia

Još jednoj od djevojaka, nakon vožnje vozač se javio na WhatsApp gdje ga je blokirala. Zatim ju je pronašao na Instagramu, unatoč tome što ima neobičan naziv profila, i slao joj poruke da želi njene čarape i gaćice. Drugu djevojku vozač Ubera je tražio da ga oralno zadovolji u zamjenu za besplatnu vožnju. Kad je slučaj prijavila Uberu, dobila je odgovor da je više neće spajati s tim vozačem.

- Mene je u Zagrebu ‘oteo‘ vozač Ubera. Pola sata me vozio po gradu za vožnju koja inače traje tri minute. Kad sam ga namolila da me vodi na lokaciju koju želim, plaćala sam mu i uhvatio me za ruku i nije puštao. Uz sve to, auto je bio zaključan. Mislila sam da ta agonija neće nikad završiti, a bilo je jedan sat iza ponoći, dodala je još jedna od djevojaka.

Mnoge djevojke doživljene situacije uplašile su toliko da su odustale od vožnje taksijem, osim kad je to zaista nužno. A nadu im ulijeva i promjena tvrtke pa tako umjesto Bolta koriste Uber ili obrnuto, ovisno o tome gdje su doživjele neugodnost ili seksualni napad.

- Prije dvije godine vozač Bolta spremio je moj broj i slao mi neugodne poruke. Snimila sam zaslon i blokirala broj, nakon čega me pronašao na Viberu. Sve snimke zaslona, broj vozača i račun poslala sam Boltu koji mi je poklonio 35 kuna. Nisam se vozila Boltom godinu i pol nakon toga, a ni danas nemam spremljenu točnu adresu, već ulicu koja mi je blizu, napisala je još jedna od žrtvi terora.

Osim podmićivanja s 35 kuna, još jedna od metoda kontrole i sprječavanja ovakvog ponašanja je suspendiranje vozača, navodi putnica koja je u trenutku njenog napada još bila maloljetna. Imala je sedamnaest godina i vraćala se iz izlaska s prijateljicama. Kad su prijateljice izašle, kaže da ju je duplo stariji vozač krenuo ispitivati hoće li s njim negdje na piće ili možda na krafne. Na kraju ju je ipak odvezao kući, a drugi dan krenuo joj je pisati poruke. Slučaj je prijavila Uberu iz kojeg su joj odgovorili da je vozač dobio dva dana suspenzije vožnje.

- Za vrijeme korone, usred noći i po pljusku na putu prema mojoj kući, vozač Bolta je skrenuo u šumu. Kad sam vidjela da skreće s puta, nazvala sam dečka i počela mu govoriti gdje se nalazimo. Izbacio me iz auta i otišao, a od Bolta sam dobila 35 kuna kao ispriku. Uzaludno sam im pokušavala objasniti ozbiljnost situacije, napisala je još jedna od djevojaka.

Javila se i djevojka koju je vozač nagovarao da odu popiti kavu, nakon što ga je više puta odbila, odbrusio joj je da ima sreće da je naletjela na njega jer bi ju neki drugi vozač uhvatio za glavu i nabio ju na k****. Počeo ju je dirati po koljenima, udarila ga je nogom i istrčala na semaforu iz auta.

Tu nije kraj stravičnim pričama koje se događaju, očito češće nego što svi misle. Podijeljene su priče gdje su vozači bili pijani i nisu bili u stanju zadržati pravac kretanja, do toga da se dijele besplatne vožnje kako bi se ponovno približili djevojkama. Jedna priča skoro je završila sudarom s tramvajem.

- Vraćala sam se s posla točno u ponoć i nazvala sam taksi da sigurno stignem doma. Vozač je bio Afroamerikanac, u taksi sam sjela bez ikakvih predrasuda da bi me u prvi par minuta vožnje pitao ‘Želiš li da ti latino umoči?‘. Naivno sam mislila da sam krivo čula, a kasnije je to isto pitanje ponovio i na engleskom jeziku. Kad je krivo skrenuo, povisila sam ton, prošao je raskrižjem na crveno i skoro se zabio u tramvaj. Namjerno je tiše pričao da ga ne mogu snimiti, a kad bih uzela mobitel namještao je retrovizor da me gleda u oči, napisala je djevojka.

O samoj situaciji razgovarali smo s Karlom koji je vozač Ubera i Bolta. Otkrio je da iako u ugovoru postoje razne sankcije i kazne za vozače koji se neprimjereno ponašaju, jako dugo treba da se nešto stvarno i napravi.

- Situacija je alarmantna. Takvo ponašanje vozača događa se već duže vrijeme, ali svakako treba nešto poduzeti. Postoje vozači koji imaju više prijava pa i dalje voze. Time se narušava ugled firmi i općenito vozačima koji zarađuju ovisno o broju odvoženih vožnji, rekao je Karlo.

Osobno nikad nije bio suspendiran, ali poznaje ljude koji jesu. Vozače se suspendira na nekoliko dana zbog neprimjerenog ponašanja, nakon čega se vraćaju na cestu. Kaže da se slaže s time ako se radi o nekom blažem kršenju pravilnika ponašanja, ali da bilo kakav fizički kontakt ne odobrava. Osvrnuo se i na iznos od 35 kuna koji je vraćen onima koji prijave svoje vožnje i vozače.

- Iznos od 35 kuna je maksimalni koji putnici mogu dobiti. To sve ide automatizmom ovisno o težini slučaja, nekad je povrat 10 ili 25 kuna. U inozemstvu to ipak brže i bolje funkcionira pa vozači koji zarade više prijava, budu trajno udaljeni s radnog mjesta, objasnio je Karlo.

Na iznesene ispovijesti reagirali su iz Ubera i poručili sljedeće:

- Najstrože osuđujemo seksualno uznemiravanje i naporno radimo na kontinuiranom poboljšanju sigurnosti svih koji koriste našu platformu. Imamo poseban tim za ove vrste slučajeva, kao i uspostavljene procese koji se pokreću kada korisnik prijavi neprimjereno ponašanje vozača. Od trenutka prijave otvaramo istragu kako bismo razjasnili što se dogodilo te smo u stalnom kontaktu s korisnikom koji je prijavio slučaj. Ovisno o ishodu istrage, nakon što razjasnimo okolonosti incidenta, poduzimamo radnje protiv vozača na temelju naših Smjernica za zajednicu, što, ovisno o težini incidenta, može dovesti do isključivanja vozača s naše platforme.

Bolt: Upoznati smo sa objavama, žao nam je

"Upoznati smo s navedenim objavama na društvenim mrežama i želimo izraziti naše žaljenje zbog navedenih incidenata i snažno osuditi bilo kakvu vrstu neprimjerenog ponašanja od strane partner vozača - stoji u prioćenju Bolta.

- Naša služba za korisnike promptno je reagirala po zaprimanju pritužbe te je pokrenut postupak interne istrage. Sigurnost je prioritet u Boltu i ne toleriramo nikakvu vrstu agresije – bilo od strane vozača ili korisnika.

Kako bismo spriječili ovakve situacije svoje korisnike potičemo da bilo kakva negativna iskustva prijave Boltovoj korisničkoj službi. Naš tim odgovara na sve zahtjeve i poduzima potrebne korake, uključujući istragu i suradnju s policijom ako im je korisnik prijavio svoj slučaj. U slučaju da se partner vozači ne pridržavaju Boltovih uvjeta i pravila platforme, pristup platformi će im biti trajno onemogućen.

Iznos je dodan korisnici na profil, ne kao pokušaj kompenzacije ili isprike za doživljenu situaciju nego radi troška vožnje. Ne postoji iznos koji može biti isprika za osjećaj nesigurnosti. Iako su slučajevi uznemiravanja vrlo rijetki, kontinuirano radimo na poboljšanju naše usluge na temelju pritužbi korisnika platforme kako bi se svi korisnici platforme osjećali sigurno, a kvaliteta bila poboljšana te kako bismo mogli izbjeći takve situacije u budućnosti. Smatramo kako je i samo jedan slučaj ovakve prirode previše.

S tim na umu planiramo suradnju i s nevladinim organizacijama koje su usmjerene na prava i sigurnost žena, a koje će dodatno unaprijediti naše interne procese kako bismo pružili najbolju moguću uslugu našim korisnicima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:19