AKCIJA U ZAGREBU

Na ‘Dan bez mobitela u prometu‘ policija nije zatekla ni jednog vozača s mobitelom

Miron Huljak iz Ravnateljstva policije navodi kako je posljednjih godina policija pojačala kontrole upotrebe mobitela
 Damir Krajač/Cropix

Policija u subotu na "Dan bez mobitela u prometu" u Zagrebu nije zamijetila ni jednog vozača s mobitelom u ruci, niti da je na mobitel razgovarao, kao da su znali da je danas taj dan. Nažalost to nije realna slika stanja na cestama, priopćila je policija.

"Jako puno vozača, ali i ostalih sudionika u prometu, koristi mobitel ne obazirući se na činjenicu koliko odvlači pažnju od događanja na cesti, pa je i jedna sekunda dovoljna da se dogodi teška nesreća", upozorava policija dodajući da je za sve više prometnih nesreća uzrok bio korištenje mobitela.

image
Damir Krajač/Cropix

"Nikad ne koristim mobitel za volanom!“, „Koristim, ali uvijek hands free!“, „Mobitel u vožnji, ma ne, nikad, obavim razgovore prije nego sjednem u auto!“ - bile su tijekom subotnjeg jutra najčešće reakcije vozača i vozačica koje je policija zaustavljala.

image
Damir Krajač/Cropix

Miron Huljak iz Ravnateljstva policije navodi kako je posljednjih godina policija pojačala kontrole upotrebe mobitela, što se odrazilo i na statistiku. Za desetak tisuća godišnje više se bilježi prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Goran Medić iz zagrebačke prometne policije kaže da se kontrola radi svaki dan, kao i kontrola brzine i alkohola, koji su uz mobitel također vodeći ubojice na cesti.

image
Damir Krajač/Cropix

"Problem je što pametnoj tehnologiji ne pristupamo s dovoljno odgovornosti za svoju i sigurnost drugih. To se posebice tiče ponašanja u prometu, jer nam mobitel tu nije potreban, ništa se neće dogoditi propustimo li u vožnji poziv ili koju poruku", naglasio je predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić.

Osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela u prometu kontinuirano se provodi šestu godinu, a mobitel se kao opasnost počeo osvješćivati kroz kampanje i zbog povećane visine novčane kazne koja je tisuću kuna.

image
Damir Krajač/Cropix

U okviru kampanje kojoj je slogan "Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan" provedeno je ponovljeno istraživanje koje je pokazalo da vozači mobitel za 20-tak posto koriste manje, biciklisti za desetak posto manje, a pješaci za 15 posto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:51