OPREČNE INFORMACIJE

MVEP: ‘U bolnici je samo još jedan Hrvat‘; Izvor iz krugova BBB-a tvrdi: ‘Sedmero je izbodenih, ne žele im pomoći‘

Uhićeno je 98 hrvatskih državljana, od kojih je petero bilo hospitalizirano. Na liječenju je ostala još samo jedna osoba

Policija privodi na saslušanje navijace koji su sudjelovali u neredima

 Ronald Gorsic/Cropix

U medijima se objavila informacija, koja je došla iz krugova BBB-a, da se sedmero izbodenih BBB-ovaca nalazi u policijskoj stanici te da ne dobivaju nikakvu medicinsku pomoć. Tvrdili su i da im se iz konzulata nitko ne javlja te da ih tri dana nisu posjetili. Rekli su i da uhićeni nemaju odvjetnike te da ih se na ročišta izvodi bez prevoditelja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova službeno su reagirali nakon što se pojavila ova informacija, a u priopćenju su, između ostalog, napisali da je ukupno uhićeno 98 hrvatskih državljana, od kojih je petero bilo hospitalizirano, te je u bolnici ostala još jedna osoba. Rekli su i kako će veleposlanik Hrvatske u Ateni, Aleksandar Sunko, posjetiti pritvorene BBB-ovce.

Priopćenje Ministarstva niže prenosimo u cijelosti:

- U neredima navijačkih skupina u Ateni, u kojima je uhićeno 98 hrvatskih državljana, od kojih je 5 bilo hospitalizirano, trenutno se na bolničkom liječenju nalazi još jedan hrvatski državljanin. Od navedenih 98 osoba, 5 je naknadno uhićeno pri pokušaju izlaska iz Grčke.

Ukupno 97 uhićenih hrvatskih državljana (svi osim hospitalizirane osobe) jučer je izvedeno na ispitivanje, odnosno davanje iskaza, pred državnim odvjetnikom. Nakon davanja iskaza državnom odvjetniku i istražnom sucu, donijet će se prijedlog o održavanju ročišta za odlučivanje o istražnome zatvoru. Sukladno dobivenim informacijama, u subotu, a najkasnije u nedjelju, predviđeno je održavanje navedenog ročišta. Uhićenima je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti i prevoditelj, a slobodni su angažirati i vlastite odvjetnike. Ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru je tajno i nije dopuštena prisutnost Veleposlanstva RH u Ateni.

Veleposlanik RH u Ateni g. Sunko posjetit će danas hrvatske državljane koji su u pritvoru. Veleposlanstvo RH u Ateni u stalnom je kontaktu s nadležnim grčkim tijelima te stoji na raspolaganju za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:14