AGONIJA U DONBASU

MVEP osudilo optužnicu protiv zarobljenog Hrvata; Neslužbeno: Manevarski prostor Hrvatske je sužen, na crnoj smo listi

‘Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu‘

Vjekoslav Prebeg

- Hrvatska najstrože osuđuje podizanje optužnice protiv hrvatskog državljanina V.P. od strane tzv. Narodne Republike Donjeck - stoji u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova na informaciju koja se ovih dana pojavila u medijima, a to je da je protiv uhićenog hrvatskog državljanina V.P. podignuta optužnica te da mu prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna.

- Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i nadležne službe su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio gospodin V.P. Također, nadležne službe Hrvatske u stalnom su kontaktu s obitelji gospodina V.P. - stoji u priopćenju.

Sužen manevarski prostor

Neslužbeno, pak, doznajemo da je "manevarski prostor Hrvatske u svim pregovorima s ruskom stranom sužen jer su nas, koliko je poznato, stavili na takozvanu ‘crnu listu‘ država. Podsjetimo da je V. P. Hrvat kojeg su Rusi zarobili na bojištu u Ukrajini u svibnju ove godine, a koji je odrastao na zagrebačkoj Knežiji. Njegov otac bio je u Domovinskom ratu te je V. P. odmalena, ispričao nam je njegov bliski prijatelj, planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima‘ u Ukrajini, što je i učinio.

Doznajemo da u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik‘, već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričao nam je tada jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

Ruska državna agencija TASS je ovih dana objavila da se u paradržavnoj proruskoj separatističkoj tvorevini Donjeck završava istraga protiv trojice britanskih, jednog Švedskog i jednog hrvatskog pripadnika pukovnije Azov. Radi se o Vjekoslavu Prebegu, Mathiasu Gusafssonu, Johnu Hardingu, Dylanu Healyju te Andrewu Hillu koje se tereti, kako kaže agencija, "jer su bili plaćenici".

Odbacili optužbe

Kako piše moskovski list Komsomolskaja pravda sva petorica zarobljenika odbacili su optužbe da su sudjelovali u "borbama na području Donjecke narodne republike". Sada je na pravosudnim organima paradržavne tvorevine hoće li ih suditi ili ne. Podsjetimo da su u Donjecku nedavno na smrt osuđena već trojica stranih pripadnika pukovnije Azov, Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner te Marokanac Saaudun Brahim.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da će teško krenuti ozbiljniji pregovori prije nego se donese presuda.

- Pozicija našeg vojnika nije znatno drugačija od one u kojoj se nalazi i američka košarkašica Brittney Griner. Ruska strana njih koristi za druge ciljeve i to mimo suđenja, mimo kaznenog prava... Međutim, Amerikanci direktno pregovaraju s Rusima, dok mi idemo preko Ukrajine - kaže Tabak.

Naš drugi izvor, upoznat sa situacijom, kaže da je za očekivati da se pregovara s Ukrajinom, zato što je "Prebeg bio njihov vojni djelatnik".

- Radi se, ali odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori, po čemu nismo izuzetak, ali treba reći da se radi - dodaje naš sugovornik.

Analitičar Tabak kaže da je potpuno svejedno iz koje je države V.P. jer je ruska strana vojnike iz svih država proglasila teroristima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:19