NAJSTARIJI PACIJENT KBC-a DUBRAVA

Mumija Kareset na rezonanci: Sad ćemo saznati kad je i zašto umrla

Zajedničko istraživanje se provodi u KB-u Dubrava izvan radnog vremena
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - U KB Dubrava jučer je obavljeno snimanje egipatske mumije pomoću magnetske rezonancije (MR). Ovaj zanimljivi eksperiment dio je istraživanja zagrebačkog Arheološkog muzeja u i Zavoda za intervencijsku dijagnostičku radiologiju KB Dubrava.

Egipatska zbirka

- Na ideju za ovo istraživanje došli smo kada smo 2007. godine u uglednom medicinskom časopisu JAMA (Journal of American Medical Association) vidjeli snimku jedne egipatske mumije napravljenu magnetskom rezonancijom pomoću Siemensova uređaja kakav imamo u KB Dubrava.

Pomislio sam da bismo na sličan način mogli istražiti i egipatske mumije iz zagrebačkog Arheološkog muzeja - rekao je dr. med. Mislav Čavka, specijalizant radiologije u KB Dubrava, koji u suradnji s egiptologom mr. Igorom Uranićem iz Arheološkog muzeja u Zagrebu istražuje egipatske mumije pomoću MR. Naime, u sklopu egipatske zbirke Arheološkog muzeja, koja je nastala u 19. stoljeću čuva se pet egipatskih mumija.

- Ova mumija izložena je u stalnom postavu zagrebačkog Arheološkog muzeja u Zagrebu drvenom antropomorfnom sarkofagu. To je klasična egipatska mumija iz 3. stoljeća prije Krista. Zove se Kareset, a znamo da je riječ o ostacima udate žene iz faraonskog Egipta - rekao je mr. Igor Uranić.

Rade volonterski

Kako je snimanje mumije aparatom za magnetsku rezonanciju od 1,5 Tesla bio drugi takav eksperiment u svijetu, u Zagreb je za ovu prigodu stigao i Siemensov stručnjak iz Austrije, inž. fizike Gert Reiter.

- Zahvaljujući razumijevanju ravnatelja KB Dubrava prof. dr. Milana Kujundžića i šefa radiologije prof. dr. Borisa Brkljačića dobili smo priliku za ovo istraživanje koje se vodi izvan radnog vremena, a u njemu smo volonterski. Uspije li eksperiment, saznat ćemo koliko je bila stara mumija, koji je bio uzrok njezine smrti i druge zanimljive podatke koje želimo objaviti u uglednom znanstvenom časopisu - zaključio je Čavka.

Mumijomanija

Posljednjih godina u znanosti su vrlo popularna istraživanja mumija pomoću magnetske rezonancije i kompjutorske tomografije (CT). Tako smo zahvaljujući CT, saznali da je Tutankamon umro od infekcije u koljenu. CT je pokazao da je Oetzi, ledeni čovjek iz Bolzana, koji je živio prije 5300 godina, skončao nasilnom smrću. Umro je od iskrvarenja kada mu je strijela probila arteriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:05