ABORTUS U SABORU

Mrak Taritaš: ‘Pravo na pobačaj treba zaštititi Ustavom‘; Bartulica: ‘Vi niste na pravoj strani‘

To što je u Hrvatskoj pobačaj zakonom dozvoljen, Mrak Taritaš smatra, da ne znači da je i dostupan

Stjepo Bartulica i Anka Mrak Taritaš

 Damjan Tadić/Cropix/

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je u srijedu da pravo na pobačaj u Hrvatskoj treba zaštititi Ustavom upozorivši na odluku Vrhovnog suda SAD-a, a zastupnik Stephen Nikola Bartulica (DP) poručio je pak kako je ta odluka velik dan za ProLife pokret u cijelom svijetu.

Vrhovni sud SAD-a ukinuo je presudu Roe protiv Wadea kojom se na saveznoj razini američkim ženama jamčilo pravo na pobačaj od 1973. godine.

"Pravo na pobačaj treba upisati u naš Ustav. Sad je prilika da to učinimo, upozorenje koje je došlo iz SAD-a trebalo bi nam biti dovoljno", rekla je Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnim govorima u Saboru.

Navodeći kako je u našoj zemlji pobačaj zakonom dozvoljen, Mrak Taritaš drži da to ne znači da je i dostupan. "Masovni prizivi savjesti po bolnicama, od kojih neke onda uopće ne pružaju tu uslugu pacijenticama, su zakonsko uređenje tog pitanja ismijali i izokrenuli", rekla je.

Za razliku od nje, Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) rekao je da je odluka američkog Vrhovnog suda veliki dan za ProLife pokret u cijelom svijetu. Drži i da je naš Ustavni sud po tom pitanju donio pogrešnu odluku ocijenivši da ona nije samo pogrešna nego i nekoherentna.

'Niste na pravoj strani'

Onima koji su za pravo na izbor Bartulica je poručio da se mogu ljutiti, ali da će se morati pomiriti s tim da nisu na pravoj strani.

"Niste na pravoj strani. Dugo je trebalo, ali dočekali smo ovu odluku. Budimo u skladu sa znanstvenim spoznajama koje kažu da život počinje začećem, ne možemo to ignorirati", kazao je.

Upozorivši na problem poskupljenja cijene električne energije za vodovod Cetinske krajine i brdsko-planinskih područja za 500 posto Miro Bulj (Klub Mosta) rekao je kako nitko od nadležnih za to ne želi čuti. "Nitko neće da čuje, prave se gluhi", rekao je. Naveo je i da sliv rijeke Cetine proizvodi 40 posto hidroenergije naše zemlje, a HEP se oglušuje iako ima dobit od 1,5 milijardi kuna godišnje, a narodu tamo "ne vraća ništa".

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) upozorio je na slučaj u Novom Vinodolskom gdje je deložirano pet romskih obitelji sa 40-tak članova koji su tamo stanovali već 50 godina u objektu u vlasništvo lokalne komunalne tvrtke u jako lošim uvjetima.

"Sada više nemaju niti to. Niti Grad Novi Vinodolski niti jedna druga institucija nisu našli makar neki privremeni smještaj", rekao je dodavši kako se pita bi li institucije isto tako postupale da su u pitanju obitelji hrvatske nacionalnosti.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorila je na povezanost visokopozicioniranog djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) s nekretninskim biznisom u kojem sudjeluju i vlasnici Prvoga plinarskog društva te visokopozicionirani članovi Domovinskog pokreta. Navela je da u luksuznoj zgradi u Zagrebu sa četiri stana i četiri etaže žive poduzetnik Romeo Krešić, bivši zamjenik šefa SOA-e Josip Jurčević, aktivni djelatnik SOA-e Davor Franić te šef Domovinskog pokreta Mario Radić.

Benčić čudnim smatra da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov visokopozicionirani djelatnik ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog podrijetla u Hrvatskoj.

'Možemo! je prevara'

Na to su joj odgovorili zastupnici Domovinskog pokreta Danijel Spajić i Stipe Mlinarić poručivši da proziva ljude i govori neistine jer Mario Radić nije nikakav vlasnik plinskog biznisa. Spajić je pozvao SOA-u da provjeri Možemo! i od kuda dobivaju novac rekavši da je "ekipa iz Možemo! najveća prevara u RH".

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da je Europska komisija ministricu poljoprivrede Mariju Vučković upoznala s velikim zamjerkama, među ostalim, i na tzv. vinsku omotnicu iz koje je veliki iznos dobila tvrtka Blato 1902. iza koje stoje obitelji Miroslava Šeparovića i HDZ-ovog saborskog zastupnika Branka Bačića.

Navela je i da je Europska komisija u zadnjih nekoliko mjeseci provela niz revizija hrvatskog poljoprivrednog sektora i otkrila velike nepravilnosti zbog čega će naša zemlja ostati bez pola milijarde kuna sredstava za izravne potpore i Fonda za ruralni razvoj.

Na to joj je odgovorio prozvani Bačić rekavši da Vukovac radi strašnu reputacijsku tvrtki koja je poput brojnih više stotina vinara u Hrvatskoj na javnom pozivu ispunila uvjete i kriterije te dobila sredstva poput drugih vinskih kuća.

HDZ-ov Marko Pavić negirao je da imamo problema s europskim fondovima kazavši kako tzv. vinska omotnica nije do kraja iskorištena. Uz to, da imamo problema u dodjeli EU fondova, jučer ne bi dobili 700 milijuna eura isplate iz Bruxellesa.

Grbin: Skupljat ćemo potpise zastupnika da se u Ustav vrati pravo na pobačaj

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu da kreću u prikupljanje potpisa zastupnika da se u saborsku proceduru uvrsti rasprava o promjeni Ustava kako bi se u taj dokument vratilo pravo žene na pobačaj, a ne uspije li ta inicijativa prikupljat će potpise za referendum.

„Pravo žene na izbor je temeljno ljudsko pravo za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da 'crno na bijelo' bude upisano u Ustav", izjavio je Grbin na konferenciji za novinare.

Dokle god odluka o tome da hrvatske žene imaju pravo na izbor ne bude jasno i čvrsto upisana u Ustav, opasnost iz Amerike prijeti i kod nas, a mi nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi američki ili, još gore, poljski scenarij u kojem se trudnice upisuju u nekakav registar kako bi ih se pratilo i kontrolirao, poručio je Grbin.

"Za nas je to civilizacijsko pitanje, zato s kolegama iz progresivne oporbe pokrećemo inicijativu da se kroz Sabor i parlamentarnu raspravu osigura da to pravo uđe u Ustav - da žena slobodno i samostalno odlučuje o rađanju, a zadaća je države osigurati pretpostavke za ostvarivanje tog prava", rekao je.

Ako ne uspijemo kroz Sabor, onda ćemo se boriti drugim sredstvima, a imamo i druge instrumente – referendum, poručio je Grbin istaknuvši da to nije pitanje samo jedne političke stranke nego važno civilizacijsko pitanje.

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović poručila je da stranka po tom pitanju neće pristati na bilo kakav kompromis.

„Govorim u ime svih žena kojima fundamentalistički marginalci pokušavaju osporiti njihovo Ustavom zajamčeno osnovno ljudsko pravo na izbor, u ime žena koje trpe nasilje i porugu jer žele konzumirati svoje osnovno ljudsko pravo na izbor. Svi koji shvaćaju žene kao ravnopravne članove društva stat će uz SDP i žene, ali i muškarce koji znaju da žena nije drugotna niti će to ikada biti”, kazala je Ahmetović.

"Fundamentalističkim marginalcima" poručila je kako im nitko neće braniti da žive kako žele, ali svim demokratskim sredstvima branit će se pravo žene da odlučuje o svom tijelu i životu.

Grbin nije htio odgovoriti hoće li podršku HDZ-a za promjenu Ustava oko referenduma uvjetovati inicijativom oko pobačaja, poručivši tek kako će najprije s njima razgovarati o tome.

Upitan bi li podržao izmjenu Ustava da se ukine dvomjesečna ljetna stanka u zasjedanju Sabora, kako predlaže Domovinski pokret, Grbin je podsjetio kako je SDP još 2013 to predlagao, a nisu promijenili mišljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:49