PROGRAM ZA IZBORE

Most predstavio svoju političku deklaraciju i praktički krenuo u predizbornu kampanju: ‘Spremni smo mijenjati Hrvatsku!‘

Zalažu se za smanjenje praga za ulazak u sustav PDV-a za poduzetnike, smanjenje poreza na plaće u korist radnika i veći doplatak

Nino Raspudić, Nikola Grmoja i Božo Petrov

 Damjan Tadić/Cropix

Most je danas, predstavljajući svoju političku deklaraciju, ustvari počeo predizbornu kampanju, postavio neke odrednice, svoj politički program koji će zastupati u narednom razdoblju. Svi su politički programi dobri i napredni kada su napisani, pa tako i Mostov.

Zasad, zalažu se za poreznu reformu, smanjenje praga za ulazak u sustav PDV-a za poduzetnike, slobodu tržišnog natjecanja, smanjenje poreza na plaće u korist radnika, univerzalni dječji doplatak i e-Hrvatsku koja bi bila sidrište IT industrije, a ne protočno mjesto za digitalne nomade.

Ulaganje u jednoroge

Iako je krenuo velikom rečenicom, da je sloboda temeljna vrijednost Mosta, predsjednik stranke Božo Petrov je ubrzo nakon toga iznio i i antivaksersku tvrdnju kako je u "Hrvatskoj prije dvije godine bio pokušaj oduzimanja osobnih sloboda pod krinkom epidemioloških mjera o kojima se danas samo šuti". Petrov je istaknuo da Most ulazi u svoje drugo desetljeće spreman pokazati kako se mijenja Hrvatska. "Spremni smo mijenjati Hrvatsku!", rekao je i dobio aplauz okupljenih simpatizera koji su uz novinare ispunili Novinarski dom.

Govoreći o gospodarskom dijelu programa, Zvonimir Troskot rekao je kako je Mostova ideja poticati privatnu inicijativu poduzetnika i osigurati tržišno natjecanje. Predložio je ulaganje obvezničkih mirovinskih fondova u uspješne tvrtke kao što su hrvatski jednorozi. Most bi smanjio poreze na plaće kako bi zaposleni dobivali više od svojih primanja, a u državnom vlasništvu zadržao samo strateške tvrtke. Porezna politika morala bi biti poticajna za ulagače u Hrvatsku, a malim bi tvrtkama podigao cenzus za obvezni ulazak u sustav PDV-a na 60 tisuća eura.

Petra Mandić je pak, govoreći preko Zooma jer je nedavno rodila peto dijete, istaknula potrebu uvođenja promjena u odnos prema djeci i roditeljima na porodiljnom. Založila se za dječji doplatak u iznosu od oko 310 eura koji bi se dodjeljivao uz plaću roditelja, a mogli bi ga dobivati i djedovi i bake kada su "baka servis" u prve tri godine ako se roditelj vrati na posao prije isteka porodiljnog dopusta. Između ostalog, uvela bi i univerzalni dječji doplatak, pri čemu bi prvo dijete imalo pravo na 80, drugo na 106, treće na 146, a četvrto i svako sljedeće na 200 eura, što bi koštalo samo 0,53 posto državnog proračuna.

"Tko je AP?"

Marija Selak Raspudić je, govoreći o e-Hrvatskoj, istaknula uvođenje e-glasanja, kreiranje mogućnosti stjecanja suvlasništva u start-up tvrtkama kako Hrvatska ne bi bila samo protočno mjesto za digitalne nomade, nego "IT sidrište" u kojem će se razvijati IT tvrtke.

Upitana što misli o umjetnoj inteligenciji (AI), odgovorila je da je nisu koristili pri izradi deklaracije "imaju dovoljan bazen svoje inteligencije", ali je predložila vladajućoj stranci da se posluži umjetnom kad "nemaju svoju". "Možda otkriju tko je AP", rekla je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:17