POSLALI PRIOPĆENJE

MORH se oglasio o slučaju helikoptera HRZ-a koji je vraćen s pola puta kad je išao po unesrećene na Brač

Ministar obrane Mario Banožić od Inspektorata obrane zatražio je da se utvrdi je li u tom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci

Helikopter koji je unesrećene konačno prevezao u Split

 Sasa Buric/Cropix

Ministarstvo obrane oglasilo se nakon što je u više medija u utorak prenesena izjava pročelnika HGSS-a Josipa Granića da je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je krenuo po unesrećene iz zrakoplova Cessna 172 koji je prisilno sletio na Braču vraćen s pola puta. MORH u priopćenju navodi da je ministar obrane Mario Banožić od Inspektorata obrane zatražio da se utvrdi je li u tom slučaju bilo otklona u Hrvatskoj vojsci u odnosu na propisane procedure Glavnog stožera Oružanih snaga.

- Za korištenje i pomoć Oružanih snaga Republike Hrvatske u traganju i spašavanju postoje propisane procedure Glavnog stožera OS RH koje provodi Hrvatska vojska i kojima je definiran način na koji se angažiraju snage, kao i redoslijed i odgovornost svih sudionika. Navedene procedure uključuju i zahtjev za angažiranje zračnih snaga putem Operativnog centra civilne zaštite, navodi se u informaciji MORH-a.

Kao što smo objavili, akciju spašavanja pilota, državljanina Srbije i dvoje putnika, austrijskih državljana, iz zrakoplova Cessna koji se srušio kod pustinje Blace na otoku Braču u utorak ujutro koordinirao je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split. Ozlijeđeni su ipak helikopterom prevezeni u Split. Josip Granić, pročelnih HGSS-a u izjavi za "Jutarnji list" jučer je potvrdio da je ekipa HGSS-a kratko sudjelovala u akciji spašavanja - no riječ je o njihovom timu s Brača, ne i letačima koji su već bili poletjeli iz Divulja.

- Oni su bili poletjeli oko 10.30 s helikopterom HRZ-a, no kada je već bio na pola puta, let je opozvan i helikopter se vratio u Divulje. Tko je to učinio i zašto ne znam, tako nešto se nikada nije dogodilo. U helikopteru je bila ekipa naših dežurnih letača - spašavatelja kompletno opremljenih za izvlačenje ozlijeđenih - rekao nam je Granić i dodao da je na terenu već bila spremna ekipa vatrogasaca koja bi pomogla da se u vojni helikopter košarama podignu ozlijeđeni. Ovako su ih oni morali izvlačiti i nositi, prevesti do aerodroma i ukrcati na medicinski helikopter, koji je u međuvremenu upućen s Divulja.

- Problem je što on nije predviđen za spašavanje iz zraka, već on mora sletjeti na helidrom, primiti ozlijeđene osobe i potom opet uzletjeti, dakle, radi se o tome da je ovo samo transportni helikopter. Sve to dovodi do nepotrebnog gubitka vremena. Svi smo u čudu - rekao je Josip Granić i dodao: - Medicinski helikopter je došao na aerodrom, a mi smo trebali doći na mjesto pada. Izgubili smo oko sat i pol. U svakom slučaju, neće biti posljedica za zdravlje ljudi, no izgubiti sat i pol u situaciji kada svaka minuta može biti ključna za nečiji život otvara mnoga organizacijska pitanja. Istraga će utvrditi uzroke pada zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:24