SLUČAJ BURČUL

MORH: ‘Nećemo umirovljenog brigadira vratiti na posao, to nam Upravni sud nije naložio‘

Umirovljenje brigadira Burčula izazvalo je u listopadu prošle godine sukob između Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića

Elvis Burčul 

 Ronald Gorsic/Cropix

Upravni sud u Zagrebu poništio je rješenje Ministarstva obrane o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula, zapovjednika Počasno-zaštitne bojne, no iz Ministarstva obrane poručuju u četvrtak da to nije razlog za Burčulov povratak u službu.

"Odluka Upravnog suda ni na koji način ne može utjecati na odluku ministra obrane o prestanku službe s pravom na mirovinu brigadira Elvisa Burčula. Takva odluka nije temelj za povratak na posao umirovljenog brigadira Burčula”, istaknuo je MORH na upit Hine reagirajući na sudsko poništenje rješenja o umirovljenju brigadira Burčula.

Upravni sud je donio presudu o poništenju umirovljenja, a MORH Burčulu mora isplatiti i 6250 kuna za sudske troškove, izvijestila je ranije Nova TV.

Sud je, ističu iz MORH-a, u odluci o ukidanju rješenje naveo kako je potrebno dodatno obrazložiti razloge za prestanak službe te dodaju da će ministarstvo te razloge dodatno pojasniti.

“Ministarstvo obrane iskoristit će svoje pravo i dodatno pojasniti te razloge”, poručuju.

Umirovljenje brigadira Burčula izazvalo je u listopadu prošle godine sukob između predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića.

Banožić je rješenje o umirovljenju donio suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, koji je tražio da se brigadiru služba produži. Milanović je potom Burčulovo umirovljenje nazvao pokušajem Vlade da vodi kadrovsku politiku unutar Oružanih snaga, a sam sukob prerastao je u oštru polemiku između Ministarstva obrane i Ureda predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:29