ŠOK U ZAGORJU

Monstrum bacio u kanal dvije umiljate pseće mrvice: Crvi su joj izlazili iz očiju, ušiju, rana...

Puno smo toga u životu vidjele, jer dugo pomažemo psima, ali ovakvo nešto zaista nikada, kažu članice udruge Castro
 Udruga Castro

Rano jutro, jedan biciklist vozi na posao. Taman je na granici Zagrebačke i Varaždinske županije, u mjestu Mirkovec Breznički. Uobičajen dan i neke sasvim obične misli prekida pogled na malog psa koji trčkara po cesti. Biciklist staje, silazi i prilazi psu. Potom u jarku uz cestu vidi drugog psića. Bez razmišljanja ih stavlja u veliku vrećicu koju ima sa sobom, vraća se na bicikl i vozi 15 kilometara, koliko ima do posla. Usput naziva volonterke iz Udruge Castro iz Zagreba.

Dvije djevojke iz te udruge, Iva i Karolina, dolaze po pse i vode ih u Veterinarsku stanicu Sveti Ivan Zelina. Upravo tamo doktorica Ivana i tehničarka Helena shvaćaju koliko je situacija ozbiljna. Oba psa su zapravo cure - jedna je dobro. To je kratkodlaka curica puna buha, crva i krpelja, ali je tijekom jutra skroz očišćena, pa je jela, obavila svoje i pomalo se počela igrati. No, njena sestrica...

image
leđa malog psa nakon pronalaska
Udruga Castro

- Ta druga, dugodlaka cura ima ranu dužine deset centimetara i širine četiri centimetra duž kompletnih leđa. Crvi su joj izlazili iz očiju, ušiju, rana... Jako je cvilila i stenjala od bolova. Dobila je terapiju, sad je kod tete čuvalice i sutra nastavljamo. Pila je vodu i malo jela. Puno smo toga u životu vidjele, jer dugo pomažemo psima, ali ovakvo nešto zaista nikada. Šokiralo nas je stanje u kojem smo je zatekle - kažu Iva i Karolina, kojima je veterinarka pojasnila da je do ovog stanja došlo zbog buha. Malena se češala do krvi, došle su muhe...

image
sanacija rane
Udruga Castro

Riječ je o dvije male mrvice od kojih svaka ima kilogram. Ne zna se hoće li dugodlaka preživjeti, no dok se bore za njen život, udruga je odlučila ponuditi novčanu nagradu za informacije o počinitelju. Pustiti da životinja dođe u ovo stanje je zlostavljanje, a uz to ih je netko nepoznat i napustio. To je kršenje Kaznenog te Zakona o zaštiti životinja. Zato se nudi nagrada za onoga tko ima bilo kakve informacije o susjedu, poznaniku ili nekome iz sela na tom području, koji ima manjeg psa, a taj je nedavno imao štence. Svi s bilo kakvim informacijama mogu se potpuno anonimno javiti na 099 206 6226.

image
pas na čuvanju
Udruga Castro

- Netko je bacio ova dva malena bića, a za život jednog se borimo. No ne zaboravimo njihovu mamu, koja sigurno živi u odvratnim uvjetima. Ako već nemaju empatiju, ljudi moraju shvatiti da postoji zakon i da on kažnjava ovakvo ponašanje. Vrijeme je da ovakav barbarski način postupanja sa životinjama postane prošlost i zato molimo sve da se uključe i pomognu nam - apeliraju volonterke.

image
pas je malo živnuo nakon što su maknuli sve s njega
Udruga Castro
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:28