SISTEM UPOZORENJA

Mobiteli upozorili brojne građane o potresu prije nego su ga osjetili, dobili su i upute što učiniti

Androidov sistem upozorenja o potresu poslao je jasnu poruku da građani budu u pripravnosti

Ilustracija

 Wang Zhao/Afp/Profimedia

Brojni građani diljem regije večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili potres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguće jače podrhtavanje tla te smjernice što uraditi.

image

potres 1

Do sada nije zabilježen ovaj način obavještavanja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa. Obavijest je za mnoge je bila iznenađenje, stigla je pet do deset sekundi prije nego su osjetili potres, a u obavijesti je bila jasna poruka što učiniti u slučaju potresa, piše Klix.ba, a prenosi Slobodna Dalmacija.

.

Androidov sistem upozorenja o potresu poslao je jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tijekom smirivanja tla te smjernice što uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil te da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o potresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je savjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Inače, i u splitskom Centru 112 za Hinu su rekli da u Euromediteranskom seizmološkom centru (EMSC) postoji mehanizam koji šalje informaciju o potresu na mobitele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:29