BORBA ZA PRAVA

Mladi liječnici prosvjedovali ispred Ministarstva: ‘Mnogi su odustali od borbe i napustili Hrvatsku. Mi nećemo‘

Beroš kaže da su zahtjevi opravdani, ali da se reforma zdravstva ne može rješavati prosvjedima na ulici

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

 Vanesa Pandzic/Cropix

Na današnjem prosvjedu ispred Ministarstva zdravstva, koji je organizirala Inicijativa mladih liječnika Hrvatske, skupile su se stotine nezadovoljnih zdravstvenih djelatnika i građana iz cijele zemlje. Stajali su i na obližnjoj livadi kako bi podržali zahtjeve za reformu zdravstvenog sustava, a koji se sastoje od četiri ključne točke - reforme zdravstvenog sustava u svrhu poboljšanja statusa pacijenata i liječnika, pregovaranja o njihovim pravima, reforme specijalističkog usavršavanja i izmjene uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Prosvjed je podržala i Željka Perić, liječnica obiteljske medicine. Cijelu situaciju usporedila je s pjesmom Nine Badrić.

- Ima ona lijepa pjesma - "Nek ti bude kao meni". Ja bih je malo preoblikovala, neka vama koji jeste i onima koji dolaze bude bolje nego nama koji smo bili, rekla je podržavajući zahtjeve za reformom.

Mikrofon je kasnije zauzela i Mirjana Livojević, urologinja iz Inicijative mladih liječnika. Bila je na istom mjestu, ispred Ministarstva zdravstva, i 2016. godine kad su također tražili bolje uvjete, ali kaže kako je u međuvremenu situacija postala još samo gora. Zbog toga je danas ponovno došla, u nadi da će ovaj put zahtjevi uroditi plodom.

image

Prosvjed mladih riječnika

Vanesa Pandzic/cropix/

- U ovom kratkom periodu od samo šest godina, ja sam se osobno oprostila od nebrojenih dragih kolega koji su nažalost odustali od daljnje borbe, odlučili otići i zauvijek napustiti ovaj sustav. Mi koji smo ostali, kad kažemo da nije dobro, često nam kažu da smo si to sami birali, rekla je.

Tvrdi kako su si sami birali da postanu liječnici i brinu o najranjivijima, starijima i nemoćnima, onima koji su se tek rodili i svima ostalima kojima je to potrebno. Uz to, birali su da dežuraju 24 sata, rade na "petke i svetke", da po njima kašlju, mokre, krvare i sve ostalo što nije htjela spomenuti. Na to se ne žale, to su sami birali.

image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix

- Ono na što se žalimo i što si nismo sami birali je da nakon 20 godina nerada krpamo tuđe rupe. Nismo se borili za to da nakon 24 sata dežurstva ostajemo raditi jer nema nitko drugi. Da ostajemo raditi ambulante, sale i kada se nakon 32 sata usudimo otići kući, ostajemo dežurni krivci jer nismo nekoga pogledali, nismo nekome nešto napisali ili smo otišli doma bez da smo dali informacije obitelji, objasnila je.

Osvrnula se i na političku situaciju koja im, kako kaže, vrlo često utječe na tijek karijere.

- Mi svakako nismo birali da na specijalizaciju čekamo godinama, nakon čega ju ni ne dobijemo jer se ne zovemo ili prezivamo onako kako bismo trebali. Na kraju, ono što smo najmanje svi birali je to da se ubijemo od posla, a za to budemo nagrađeni time da vidimo kako oni koji možda i ne rade baš toliko, ali imaju odgovarajuće članske iskaznice i dižu ručice kad treba, dobivaju vodeće pozicije, rekla je, na što su iz publike zaorili usklici podrške.

image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Ministru je poručila kako nije bitno kako se zove ili preziva, spada li pod crvene ili plave i iz kojeg je dijela Hrvatske. Bitno je samo pitanje planira li konačno učiniti nešto za hrvatske pacijente, hrvatsko zdravstvo i hrvatske liječnike. Njena posljednja poruka bila je jasna:

- Morate se odlučiti dragi ministre, hoćete li se vi stopiti s masom bivših i nesposobnih ili ćete biti dovoljno dobri da ovi ljudi ovdje znaju kako se zovete i prezivate?

Fran Stjepan Naranđa, djelatnik Zavoda za hitnu medicinu i član Inicijative mladih liječnika govorio je o mnogim problemima s kojima se susreću tijekom posla.

- Svi koji su ikad radili u Hitnoj ili su generalno znanstveni djelatnici, mogu biti svjedoci manjkavosti tog sustava, usluge i službe koja u Hrvatskoj pati. Prije 12 godina pokrenuta je reforma u sklopu koje smo trebali dobiti mrežu hitne službe, koja je trebala omogućiti bolju dostupnost Hitne na teritoriju cijele Hrvatske, rekao je.

Nažalost, mreža hitne službe koja je od velike važnosti i nakon 12 godina nije zaživjela, pošto djelatnici moraju prelaziti preko 100 kilometara da bi došli do bolnice i pacijentima osigurali zdravstvenu njegu. Smatra kako je ovo odličan primjer nepoštovanja osnovnog načela zdravstvene zaštite koji obećava zaštitu prema načelima dostupnosti, solidarnosti i sveobuhvatnosti. Prema njihovim iskustvima, zdravstveni sustav to trenutno ne pruža. Spomenuo je i krovne institucije koje imaju uvid u statistiku po svim Zavodima hitne medicinske službe diljem zemlje, u kojima je evidentna potreba za dodatnim timovima i poboljšanje opremljenosti istih timova, kao i problem zastarjelosti opreme koja je preostala.

- To oglušivanje na zahtjeve terenaca treba prestati, dosta nam je nepotrebnih ozljeda i smrti zbog nedostatka timova. Pomoć od glavnih kuća je u najgorim trenutcima bila kratka i oskudna. Uz sve te situacije, naši vodeći koji su nam trebali biti temelj struke, naša podrška i ponos, daju komentare koji iskazuju samo nepoštovanje i uvrede, izjavio je.

image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Glavni komentar na koji se osvrnuo bio je "Stresan posao, ma hajde". Pretvorio ga je u glavni uzvik cijelog prosvjeda, a cijela publika je uzdignula svoje glasove prema ministarstvu.

- Ma hajde, za svaki sat prekovremenog koji vam nije bio plaćen, za svaku suzu puštenu od umora i ljutnje, za svaku prijetnju, opasku i napad koji smo prešutjeli ili pregazili. Ma hajde, za svaki moment u kojem smo pomislili što će meni ovo u životu, da sam barem birao drugačije. Ma hajde, za svaki rođendan, blagdan ili praznik koji nismo proveli sa svojim voljenima. Ministre i premijeru, mi vama govorimo, ma hajde nazad, rekao je uz podršku publike koja je pljeskala.

image

Prosvjed Hrvatskih liječnika ‘Izliječimo zdravstvo zajedno‘

Vanesa Pandzic/Cropix

Posvetio je to svim trenutcima kada je situacija mogla biti drugačija, kada su molili i tražili promjene, ne samo za njihovo zdravlje već i zdravlje pacijenata. Iako su birali ovu profesiju, ne žele birati da ostanu raditi u sustavu gdje se osjećaju nepoželjno. Na kraju govora, rekao je da su dobili informaciju da su pozvani na razgovor u Ministarstvu, a cijela publika je počela vikati da odgovorne osobe siđu iz Ministarstva na prosvjed, kako bi obavili razgovor.

U prosvjedu je sudjelovala i Lea Miklić koja je zadovoljna prosvjedom, ali još uvijek sumnja da će doći do ključnih promjena.

- Odličan prosvjed, jako smo zadovoljni našim dolaskom. Sad, što će se promijeniti, to ćemo sve vidjeti. Bit će sigurno nešto, ali nedovoljno. To je takav proces, malo daju, malo uzmu i to je tako, rekla je za Jutarnji.

Beroš: Zahtjevi su opravdani, no potreban je konstruktivni dijalog

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u subotu kako je većina pitanja koja su iznesena na današnjem prosvjedu mladih liječnika koji traže hitne reforme već u postupku rješavanja, no ocijenio je i kako se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.

"O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom", priopćio je Beroš.

Ministar je u subotu primio na razgovor predstavnike Inicijative mladih liječnika koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere.

Beroš je istaknuo kako je Inicijativa već ranije u medijima najavila prosvjed kojim su željeli ukazati na potrebu bržeg rješavanja problema, a Ministarstvo je Inicijativu obavijestilo kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada na kojem bi otvoreno i argumentirano razgovarali o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike, već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata.

Većina pitanja koja apostrofira Inicijativa već je u postupku rješavanja

Zaključio je da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa već u postupku rješavanja jer su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro idu u javnu raspravu, a kada će svi, pa i Inicijativa, moći iznijeti svoje prijedloge.

Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika, dodao je.

Ministar je poručio kako su u svim navedenim aktivnostima aktivno sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji su predstavnici bili sudionici prosvjeda te i od njih očekuje institucionalnu konstruktivnu suradnju.

"Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.

Dodao je kako mu je drago što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju.

"Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos", naglasio je ministar.

Ranije danas, nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme, pregovaranje za njihova prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:29