WIDE ANGLE 3D

MLADI HRVATSKI DOKTOR PRVI U SVIJETU OSMISLIO NOVU METODU OPERACIJE OKA Njegov inovativni projekt KB Sveti duh pozicionira u svjetski vrh

 Srđan Vrančić/Cropix / Profimedia, Wavebreak

Na osmom međunarodnom simpoziju Klinike za očne bolesti KB Sveti duh, koji počinje u petak, prvi put će biti prikazana jedinstvena inovativna 3D tehnologija oftalmoloških operacija. Radi se o operacijama uz pomoć prve u svijetu širokokutne 3D tehnologije pri kojoj operater prvi put ima mogućnost izbora u realnom vremenu između provođenja operativnog postupka s već poznatom 2D mikroskopskom tehnologijom i novom širokokutnom 3D tehnologijom.

Bit će to svjetska premijera wide angle 3D tehnologije operacije oka čiji je izumitelj dr. Benedict Rak, inače specijalizant Klinike za očne bolesti u KB Sveti duh. Ovim se zagrebačka klinika pozicionira u sam svjetski vrh tehnoloških inovacija u oftalmologiji. Inače, na simpoziju sudjeluju predavači s četiri prestižna američka sveučilišta i četiri najprestižnije klinike za očne bolesti iz Sjedinjenih Američkih Država te iz Austrije.

Zanimljivo je da će hrvatski stručnjaci pokazati Amerikancima što su sve učinili da poboljšaju njihovu vlastitu tehnologiju koja se koristi u operacijama oka.

Ekipa HRT-a snimila ga je na njegovom radnom mjestu, u operacijskoj sali zagrebačke bolnice Sveti duh gdje je otkrio da svoj posao doživljava kao hobi.

- Od malih nogu ja sam bio veliki ljubitelj 'Ratova zvijezda' tako da sam neko vrijeme studirao paralelno FER i medicinu, a onda sam se konačno odlučio za medicinu - rekao je specijalizant oftalmologije koji i o svom izumu skromno priča:

- Nema neko službeno ime, ali zapravo to se na engleskom zove 'wide angle 3D', odnosno na hrvatskom - široki kut pogleda, doslovno i rotacijski i pozicijski kut - objasnio je za HRT. Time je operacije oka učinio ne samo širokokutnim nego i vidljivim cijelom operacijskom timu iz svih kutova.

Rak dodaje da ostaje u Hrvatskoj i već radi na novim inovativnim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:21