ZAKON O EURU

Mjesec dana nakon uvođenja eura stižu obavijesti o vrijednosti imovine

“Potrošači nakon preračunavanja neće smjeti biti dovedeni u nepovoljniji položaj”
 Neja Markičević/Cropix

Kreditne institucije i pružatelji financijskih usluga klijente će najkasnije do perioda tri mjeseca prije uvođenja eura morati obavijestiti o tome da slijedi preračunavanje vrijednosti njihove imovine iz kune u euro, a najkasnije 30 dana nakon uvođenja eura morat će svakome dostaviti individualnu obavijest s preračunatom vrijednosti imovine, proizlazi iz nedavno usvojenog Zakona o euru.

Individualna obavijest sadržavat će stanje na individualnom računu i izmjene u uvjetima poslovanja koji će za člana ili klijenta nastati kao posljedica provedenog preračunavanja, ako do takvih izmjena dolazi, a pružatelj financijskih usluga bit će je dužan dostaviti članu ili klijentu na ugovoreni način, stoji na stranicama Sve za potrošače.

Kako stoji u letku koji je u ove svrhe pripremila HANFA, potrošač nakon preračunavanja neće smjeti biti doveden u nepovoljniji položaj, a cijene će se dvojno kod financijskih usluga iskazivati sve od rujna 2022. godine do rujna sljedeće godine.

Navodi se i primjer u slučaju iskazivanja premije osiguranja - ukoliko premija iznosi 570.38 kuna, iznos u euru mora iznositi 75.70 eura, kako to ispada prema fiksiranom tečaju po kojem jedan euro vrijedi 7.53450 kuna.

Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27