TEŠKO STANJE

‘Mjerimo gubitke u stotinama milijuna kuna, pa kukuruz je 300 posto skuplji nego ikad. Neisplativo je...‘

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef traži pomoć od države

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef u četvrtak je održala sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković na temu teškog stanja u sektoru uzorkovanom rastom svih troškova u poslovanju te je poručila kako je pet do 12 da se riješe problemi.

"Kalkulacije koje su nedavno napravljene pokazale su da je gubitak u sektoru otprilike 300 milijuna kuna i da je pet do 12 da se nastali problemi riješe", istaknuo je nakon sastanka predsjednik Udruge Zvonimir Širjan. Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od 1000 do 2223 kune po grlu, što dokazuje da tovljači junadi posluju ispod granice rentabilnosti. Tako kumulativni gubitak, po njihovu izračunu, iznosi 330 milijuna kuna.

image

Toni Raič i Zvonimir Širjan

Ronald Gorsic/Cropix

"Hrvatski proizvođači tovne junadi kupuju 300 posto skuplji kukuruz nego što ikada bio. Nažalost, kapaciteti u silosima za otkup kukuruza nisu ni približno popunjeni jer nemaju novca za kupnju tako skupog kukuruza, što znači da bi pad proizvodnje mogao biti 40, pa i 60 posto. Stočarstvo je neisplativo i generira velike gubitke. Iduće godine slijedi pad proizvodnje od 60 posto ako ne bude ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva" upozorio je Širjan.

Zamjenik predsjednika Udruge Toni Raič dodao je kako bi novi sastanak u Ministarstvu trebao iznjedriti eventualne mogućnosti amortizacije ovih problema koji su "nadnaravni".

"Mi sami kao poduzetnici ne možemo savladati ove probleme bez potpore države. Realni pad punjenja štala u prvih šest mjeseci iznosi 10 posto, a kako vrijeme odmiče, bit će sve veći. Daleko je veći trošak da se dozvoli da sektor padne pa ga ponovo dizati nego u ovom momentu dozvoliti da padne. Ne smije se dozvoliti da Hrvatska ostane bez ove proizvodnje", istaknuo je Toni Raič.

Novi sastanak s predstavnicima Ministarstva najavljen je za sljedeći tjedan. Na njemu bi se, kako je rečeno, trebalo definirati kako će se riješiti nagomilani problemi u ovom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:09