KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA

Mjere znatno ublažene, u samoizolaciju više neće morati čitavi razredi. Evo što se sve mijenja u školama

Iako pod maskama, u školama će se, ipak, lakše ‘disati‘, obzirom na neke nove mjere pred početak školske godine
 Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix

- Pozdravljamo nove, ublažene epidemiološke mjere za škole. Svjesni smo da neće sve biti idealno, ali nadamo se povratku u napokon normalniju školsku godinu, bez puno online nastave i sa što više nastave uživo - stav je većine osnovnoškolskih i srednjoškolskih ravnatelja koji su u ponedjeljak sudjelovali na online sastanku s resornim ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, na kojemu su obje strane izrazile želju da se život u školi u novoj 2021./2022. nastavnoj godini, nakon dvije godine, što je više moguće vrati na razinu pretpandemijskog razdoblja.

Tomu bi trebale pridonijeti nešto relaksiranije epidemiološke mjere koje je ovih dana objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koje bi trebale omogućiti da učenici napokon iziđu iz svojih učioničkih "balončića", piše Slobodna Dalmacija.

Maske i razmak

Prema najnovijim uputama HZJZ-a, u novoj školskoj godini, koja počinje za tjedan dana, ponovno će biti dopušteno miješanje učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina tijekom izborne i fakultativne nastave, nastave stranih jezika, kao i dopunske i dodatne nastave, koje se ponovno vraćaju, a oživjet će i školski sportski timovi sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Učenici viših razreda osnovne škole moći će opet mijenjati učionice i odlaziti u kabinete za biologiju, kemiju, informatiku i slično, a školski će se sat za sve učenike, osim u iznimnim slučajevima, organizirati u trajanju od 45 minuta.

Maske će i dalje morati nositi svi učenici i nastavnici u predmetnoj nastavi (od petog razreda osnovne škole do maturanata) ako se u učionicama osnovnih škola ne osigura razmak između svih osoba od najmanje 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra, ali i tu se uvode redukcije. Novost je, naime, da će u slučaju povoljne epidemiološke situacije lokalni stožer, na prijedlog ustanove i uz suglasnost osnivača, moći donijeti odluku da se maske ne moraju nositi čak i ako je taj razmak manji od propisanog (i obrnuto - ako se pogorša epidemiološka situacija, maske će se morati nositi čak i kad je razmak osiguran). U slučaju da netko od učenika oboli od covida-19, u samoizolaciju ubuduće neće morati cijeli njegov razred, nego samo najbliži kolege koji sjede uokolo njega. Također, vraćaju se roditeljski sastanci uživo.

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix

Smirivanju duhova u školama trebala bi pridonijeti i informacija - kako neslužbeno doznajemo - da se barem zasad za prosvjetare neće uvoditi obvezno cijepljenje, kao ni tražiti mjera predočenja covid potvrda. Podsjetimo, prema posljednjim dostupnim podacima cijepljeno je 50 posto djelatnika osnovnih škola, 55 posto zaposlenika strukovnih srednjih škola te njih 56 posto iz gimnazija.

- Nove epidemiološke mjere su očekivane i dobro su postavljene, ali problemi bi, primjerice, mogli iskrsnuti oko organizacije rada u školama u kojima će boraviti djeca iz potresom oštećenih škola. Također, mnoge škole još uvijek rade u dvije, a neke i u tri smjene, između kojih se moraju uzimati stanke radi čišćenja i dezinfekcije prostora. U srednjim školama dosta je učenika putnika koji sudjeluju u javnom prijevozu i dolaze u kontakt s većim brojem ljudi - nabraja Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, neke od problema koji će se protegnuti i u novu školsku godinu. Radi zaštite mentalnog zdravlja učenika ističe potrebu dodatnog zapošljavanja psihologa, za što se, kaže, može iskoristiti mjera pripravništva, koja je i ove godine odobrena školama.

Testove plaća država

S tim se slaže i Antonija Mirosavljević, novoizabrana predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ).

- Potreba za dodatnim zapošljavanjem psihologa u školama postojala je i prije pandemije. Što se tiče novih mjera, vjerujem kako će one omogućiti da nam ova školska godine bude puno lakša i normalnija - zaključuje predsjednica HUROŠ-a, koja eventualne probleme vidi također u vremenskoj stisci za čišćenje (kabinetskih) prostora između dva nastavna sata.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić poziva da se odluke o eventualnom prelasku na nastavu na daljinu u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije više ne donose na razini županija, čak ni cijelih škola, nego eventualno na razini pojedinog razreda ili dijela razreda. Ponovila je snažno sindikalno protivljenje obveznom cijepljenju za prosvjetare, a u slučaju nametanja obveze predočenja covid potvrda traži da testiranje djelatnika ide na račun poslodavca, piše Slobodna Dalmacija.

Akademci se vraćaju klasici

Resorni ministar Radovan Fuchs preporučio je fakultetima za novu akademsku godinu što više kontaktne nastave, odnosno nastave uživo. U dopisu upućenom rektorima i dekanima visokih učilišta ministar Fuchs, uz ostalo, ističe kako svi oni koji od nove 2021./2022. akademske godine žele izvoditi online studijske programe za to moraju podnijeti zahtjev Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te dobiti suglasnost toga tijela, koje će je izdati samo u slučaju da je online studij pozitivno ocijenjen u postupku vrednovanja koje provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

- Imajući u vidu pozitivne okolnosti koje sigurno donosi i mogućnost cijepljenja nastavnika i studenata, važno je u akademskoj godini 2021./2022. vratiti se na klasičan kontaktni oblik izvođenja visokoškolske nastave kakav je postojao i prije pandemije - poručuje Fuchs. Dosad je, podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku studente obavijestilo da će od nove 2021./2022. akademske godine nastavu održavati uživo u učionicama. Epidemiološke mjere za održavanje nastave na sveučilištima trebale bi biti donesene do početka listopada i početka nove akademske godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59