SUĐENJE MAMIĆU

Mirko Barišić opet nije došao, nakon Astane, sada se ispričao Prištinom. Sud ne zna gdje je Niko Kranjčar...

‘Za Niku Kranjčara nemamo urednu dostavu da je primio poziv, kao ni da nije primio. Nije pristupio, niti je ispričao svoj nedolazak. I njemu je ovo drugi put da nije došao‘

Mamićev sin Mario dolazi danas na osječki sud

 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Dinama Mirko Barišić opet se nije pojavio na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je trebao dati iskaz u svojstvu svjedoka na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici okrivljenih za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama. Također, pozivu suda nisu se odazvali ni bivši hrvatski nogometni reprezentativac Niko Kranjčar kao i Mirko Lulić, bivši igrač Dinama. Barišić i Lulić svoj su nedolazak ispričali, dok se Kranjčar uopće nije javio, niti sud ima informaciju je li on uopće primio poziv.

- Svjedok Barišić nazvao je sud u petak kako bi rekao da ne može doći, jer je imao dogovorene sastanke s delegacijom Dinama u Splitu, a potom i u Prištini, gdje su otišli nakon Splita. S obzirom da mu je ovo već drugi put da je odgodio dolazak na sud, a kako se to ne bi ponovilo, najvjerojatnije će doći na raspravu 23. ili 30. listopada, a o tome ćemo vas na vrijeme izvijestiti – rekao je Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća, dodavši kako je i Lulić nazvao na sud kazavši da zbog privatnih razloga ne može doći, te da će se na sudu pojaviti na raspravi 30. listopada.

- Za Niku Kranjčara nemamo urednu dostavu da je primio poziv, kao ni da nije primio. Nije pristupio, niti je ispričao svoj nedolazak. I njemu je ovo također drugi put da nije došao – rekao je Mitrović. Podsjetimo, sva trojica su već ranije trebala svjedočiti, ali se nisu pojavili na sudu, kao ni sada. Barišić je prvi izostanak opravdao pripremama za europsku utakmicu Dinama protiv Astane u Zagrebu, a sada se priprema za Dinamovo europsko gostovanje kod Ballkanija u Prištini. Nedolasci svjedoka stalna su popratna pojava ovog suđenja, a zanimljivo je da se jedini stranac koji je do sada bio pozvan na suđenje, uredno odazvao pozivu.

Vjerojatno zato što je riječ o Nijemcu, kojemu ‘‘Astane i Ballkani‘‘ ne mogu biti izgovor, koji zna da je poštivanje suda i zakona norma koju se poštuje i ne izbjegava. Riječ je o nekadašnjem njemačkom reprezentativcu Jensu Nowotnyju, kojemu nije bilo teško potegnuti iz Njemačke i dati svoj iskaz, niti je tražio bilo kakve isprike ili izlike za nedolazak.

S Hrvatima to očito ne ide tako. S obzirom da se nijedan svjedok nije pojavio, rasrpava je nastavljena pregledom dokumentacije, a sudsko vijeće prije toga je izvijestilo Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića da se odbija njegov zahtjev za dopunsku knjigovodstveno-financijsko vještačenje vezano uz točku optužnice u kojoj je njegov branjenik optužen da je s Dinamovog bankovnog računa u Klagenfurtu nezakonito podigao i potrošio 2,2 milijuna eura. Obrana tvrdi da je Mamić taj novac podigao kako bi plaćao Dinamove obveze, pa tako i prema igračima.

- Sva sredstva koja su podignuta s Dinamovog računa u Austriji korištena su isključivo za podmirenje obveza kluba, a to je na prošloj raspravi potvrdio i svjedok Jens Nowotny koji je rekao da je na ime obveza koje su proizlazile iz njegovog ugovora s Dinamom primio ukupno milijun eura u gotovini. Sredstvima s tog računa s Nowotnyjem je zaključen i sporazumni raskid ugovora čime je Dinamo oslobođen daljnjih plaćanja obveza prema igraču koje su iznosile oko 3 milijuna eura – rekao je Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:53