RADNI POSJET

Ministrica Vučković u Bjelovaru uručila ugovore o potpori većoj od 4 milijuna kn i otvorila vrtić u Velikom Trojstvu

Dječji vrtić ‘Veliko Trojstvo‘ projekt JE sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja i vrijedan 7,2 milijuna kuna
Marija Vučković
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u utorak u Bjelovaru ugovore o dodjeli potpore za štete od ptica na šaranskim ribnjacima u vrijednosti većoj od četiri milijuna kuna i u općini Veliko Trojstvo otvorila istoimeni dječji vrtić vrijedan 7,2 milijuna kuna.

Ministrica Vučković, državni tajnik Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać boravili su uutorak radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje su s predstavnicima Udruge Baby Beef i Hrvatske poljoprivredne komore razgovarali o stanju u sektoru stočarstva, osobito u kontekstu porasta cijena stočne hrane.

Također, bilo je riječi i o mjerama Programa ruralnog razvoja u budućem programskom razdoblju te o Prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na sastanku su bili i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić te saborski zastupnik i gradonačelnika Bjelovara Dario Hrebak.

Ugovori o potporama i novi dječji vrtić

Tijekom posjeta ministrica je u nazočnosti župana Marušića uručila ugovore o dodjeli državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima u vrijednosti većoj od četiri milijuna kuna .

Riječ je o bespovratnim novcima za ovlaštenike dozvole za akvakulturu zbog šteta i izgubljene dobiti koje trpe od ptica i raznih životinja koje stalno ili povremeno obitavaju na uzgajalištima, a znatno negativno utječu na poslovanje uzgajivača slatkovodne ribe.

"Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je nužnost isplate financijskih sredstava kako bi pomoglo ribnjačarima, ali i pridonijelo očuvanju okoliša i važnih bioloških staništa", rekla je ministrica.

Podsjetila je da je u tu svrhu za štete na ribnjacima od 2018. isplaćeno ukupno 66,7 milijuna kuna potpore iz Državnog proračuna, rekavši da će se u 2021. isplatiti iznos od 19,3 milijuna kuna.

Vučković je istaknula kako se i provedbom mjera Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, kroz koji je samo u ovoj županiji ugovorena vrijednost potpore od 12,4 milijuna kuna, kontinuirano potiče sektor ribarstva i akvakulture.

Istovremeno, dodala je, na razini Hrvatske kroz navedeni Operativni program ukupno je ugovoreno 2,3 milijarde kuna i isplaćeno 1,2 milijarde kuna.

Ministrica je podsjetila da, osim bioraznolikosti i okolišu, Ministarstvo poljoprivrede posvećuje pažnju svakom radnom mjestu te razvitku hrvatskoga sela, prvenstveno pomoću Programa ruralnog razvoja putem kojega je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ugovorena potpora u vrijednosti većoj od milijarde kuna, a već je isplaćeno više od 828 milijuna kuna.

U nazočnosti općinskoga načelnika Marka Kutanjca ministrica je u Velikom Trojstvu otvorila Dječji vrtić "Veliko Trojstvo" - projekt sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja i vrijedan 7,2 milijuna kuna.

Vrtić je izgrađen zahvaljujući odobrenoj stopostotnoj potpori od 7,2 milijuna kuna u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja. Kroz ovaj projekt rekonstruirana je osnovna škola s dodatnim učionicama, dječjim vrtićem, jaslicama, kuhinjom te mnogim drugim pratećim sadržajima i osiguran je kapacitet za smještaj 52-oje djece.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ukupno je 11 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna, od čega je isplaćeno više od 40 milijuna kuna, a na razini Hrvatske riječ je o više od 200 projekata ulaganja u dječje vrtiće ukupne vrijednosti odobrene potpore od milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:25