POSLJEDICE NEVREMENA

Ministrica Vučković obišla Veliki Bukovec kod Varaždina, obećala pomoć u obnovi proizvodnje

Ministrica je nakon obilaska nekoliko OPG-ova, gdje su u potpunosti uništeni staklenici i plastenici...

Ministrica Marija Vučković i župan Anđelko Stričak

 Željko Hajdinjak/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u četvrtak općinu Veliki Bukovec u Varaždinskoj županiji koja je teško stradala u jučerašnjem nevremenu praćeno tučom te obećala pomoć u obnovi proizvodnje u što skorijem vremenu.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministrica je nakon obilaska nekoliko OPG-ova, gdje su u potpunosti uništeni staklenici i plastenici, ustvrdila kako su poljoprivrednici uvijek među najpogođenijim uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje. U ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade mogu potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja, u suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotriti ćemo i osigurati dodatne mehanizme pomoći",- izjavila je Vučković i istaknula kako su za to izdašne mjere kako bi stradala poljoprivredna gospodarstva što prije obnovila proizvodnju.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministrica vjeruje da je dobar dio stradalih usjeva osiguran budući se mjera kojom ministarstvo sufinancira do 70 posto iznosa osiguranja sve više koristi.

"Po tim pokazateljima, osobito u sjevernoj Hrvatskoj pretpostavit ću da je dio usjeva osiguran. No imamo velike štete na građevinskim objektima a riječ je o stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji. Za takve štete je druga mjera i mi je imamo", rekla je Vučković.

Župan Anđelko Stričak, koji je sinoć odmah po nevremenu obišao općinu, najavio je hitni postupak utvrđivanja štete i proglašenje elementarne nepogode.

"Načelnik općine Veliki Bukovec odmah je angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su sada već na terenu i utvrđuju štetu. Nakon prvih nalaza obavijestit će me o svemu i zatim mogu proglasiti elementarnu nepogodu", najavio je.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ističe kako bi procjena štete mogla biti gotova za dva do tri dana. Kazao je i kako je sreća što u staklenicima za vrijeme tuče nije bilo nikoga jer bi danas, ustvrdio je, razgovarali o ozlijeđenima ili čak i mrtvima.

Načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je kako će učiniti sve da se pomogne proizvođačima iako općina nema velike mogućnosti kroz svoj proračun.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Na području općine imamo pet velikih proizvođača cvijeća, ostali su nešto manji, ali ukupna površina proizvodnje je jako velika s obzirom da pokrivamo 50 posto hrvatske proizvodnje cvijeća", kazao je. Istaknuo je i kako šteta na samo jednom OPG-u najvjerojatnije premašuje iznos od 3 općinska proračuna te da u općini, koja broji 600-tinjak domaćinstva, nema objekta koji nije oštećen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:01