IZRAZ SOLIDARNOSTI

Ministrica Obuljen Koržinek o slučaju Čavajda: To je najveća tragedija koju čovjek može proći

Ministrica je u novinarima Saboru izjavila kako ju je potreslo objavljeno pismo Čavajde o svom nerođenom djetetu

Nina Obuljen Koržinek

 Damir Krajač/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je u četvrtak kako na slučaj Mirele Čavajde, kojoj unatoč malformaciji nerođenog djeteta u bolnici ne kane medicinski prekinuti trudnoću, gleda kao na vjerojatno najveću tragediju, ali i prozvala oporbu za politizaciju ove tragedije.

Ministrica je novinarima u Saboru izjavila kako ju je potreslo objavljeno pismo Čavajde o svom nerođenom djetetu, "jer je to vjerojatno najveća tragedija koju čovjek može proći". Naglasila je da s njom duboko suosjeća jer je, rekla je, i osobno prošla postupke potpomognute oplodnje te joj je poznato zna kroz što sve prolaze žene bez obzira je li njihova borba prošla sretno ili ne.

Istaknula je kako nikad u posjetima bolnicama nije osjetila toliko suosjećanja kao na odjelima gdje su rodilje, "tako da mi jako teško da se danas takvu tragediju osobe s kojom svi suosjećamo koristi za ovako ružnu politizaciju i ovako ružno podizanje teme na način kako to sada rade, vidjeli smo jutros, oporbeni zastupnici".

Etička dilema i na strani trudnice i na strani liječnika

"To nije pitanje pozicije ili opozicije, ovaj slučaj je u prvom redu jedna velika tragedija, jedna etička i medicinska dilema koju rješavaju i moraju o njoj odlučiti s jedne strane pacijentica, trudnica, a s druge strane liječnici. Etička je dilema i na jednoj i na drugoj strani", poručila je ministrica.

Ustvrdila je kako bi to svi trebali uvažavati, a ne miješati se u ovu tragediju nekim situacijama vezanima uz zakon o prekidu trudnoće koji se događaju u nekoj zemlji u okviru 10, u nekoj drugoj u okviru 12 tjedana, ali više manje, ustvrdila je, u većinskom dijelu europskih država u nekom sličnom režimu kakav je i u Hrvatskoj.

"Meni je, naravno, i kao osobi i kao ženi žao da je morala na ovakav način istupiti javno, ali nije dobro da se sada stigmatiziraju svi liječnici, da se prozivaju liječnici, jer mnogi od nas mogu stati i ispred kamera i javno reći svoje primjere koji su zaista svjedočili nevjerojatnoj humanosti i nevjerojatnoj empatiji koja vam je u tom trenutku zaista potrebna", naglasila je.

Napomenula je kako je tema prekida trudnoće u svakom društvu, pa tako i u Hrvatskoj, jedna od onih koja izaziva najviše podjela, s jedne strane su oni koji žele sasvim liberalni pristup bez ikakvih ograničenja, s druge oni koji traže potpunu zabranu.

"Mi u ovom trenutku imamo takav zakonodavni okvir i sigurno je da trebamo raditi na tome ako se pojave neki slučajevi neetičnog ponašanja, zanemarivanja pacijenata i tako dalje, da se o tome na neki drugi način vodi računa, pa čak i da oni koji su se tako ponašali snose i neku odgovornost", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 03:13