ANTIGENSKI TESTOVI

Ministarstvo objavilo detalje: Brzo testiranje kod obiteljskih liječnika kreće 17. siječnja

Rezultate pozitivnog BAT-a više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate je potrebno evidentirati u bazu HZZO-a

Brzi antigenski test/Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Ministarstvo zdravstva je, na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), poslalo detaljne upute liječnicima obiteljske medicine vezane uz testiranje brzim antigenskim testom (BAT) koje počinje 17. siječnja, a sve kako bi se građanima osiguralo pravovremeno testiranje na SARS-CoV-2 te smanjio pritisak na postojeće testne punktove, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Slijedom navedenih preporuka, rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), prenosi HRT.

U slučaju negativnog rezultata BAT-a, iz baze HZZO-a generira se EU digitalna COVID potvrda, a kod pozitivnog rezultata, izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar, svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju pozitivnog rezultata određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

- Vođeni preporukama epidemiološke struke, uvođenje BAT testiranja na razini primarne zdravstvene zaštite jedini je logični korak prema kontroli širenja epidemije i smanjenju pritiska na postojeće testne punktove. Uključivanje liječnika obiteljske medicine u testiranja BAT-om velik je doprinos trenutnim potrebama za detektiranjem zaraženih osoba, uz postojeće kapacitete u zavodima za javno zdravstvo i punktovima u bolnicama. Što bolje odradimo ovaj korak, to će i daljnji tijek liječenja biti uspješniji, a pritisak na zdravstveni sustav manji. Zato je važno da, unatoč svemu što smo kao zdravstveni sustav do sada činili, ne posustajemo u daljnjoj borbi s COVID-19, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Uz puno razumijevanje svih organizacijskih teškoća, ograničenja i opterećenosti svih zdravstvenih djelatnika, u uputama je također navedena preporuka domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova, kako bi se izbjegao ili smanjio na najmanju mjeru, kontakt s drugim pacijentima te za preuzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

U cilju odgovarajućeg vrednovanja dodatnog angažmana obiteljskih liječnika i pedijatara, HZZO je na današnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

HZZO donio odluku o načinu plaćanja brzih antigenskih testiranja

Podsjetimo, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u četvrtak odluku o načinu plaćanja testiranja brzim antigenskim testom (BAT) u ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece.

Utvrđeno je da za postupak BAT-a koji uključuje i trošak testa cijena iznosi 62,05 kuna, dok postupak BAT-a bez troška testa (kada testove distribuiraju županijski zavodi za javno zdravstvo) stoji 41,30 kuna, priopćio je HZZO.

Testiranje BAT-om u oba postupka bit će plaćeno ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece izvan maksimalnog iznosa sredstava za provedbu dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita), utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provedbi zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:07