NOVO PRIOPĆENJE

Ministarstvo je zatražilo očitovanje ustanova u kojima je Mirela Čavajda tražila prekid trudnoće

Podsjetili su na Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece

Vili Beroš, ministar zdravstva

 Goran Mehkek/CROPIX

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak da su od zdravstvenih ustanova u kojima je Mirela Čavajda zatražila prekid trudnoće - KB-a Sveti Duh, KBC-a Sestre Milosrdnice, KB-a Merkur i Klinike za ženske bolesti i porode Petrova - zatražili očitovanje o tom slučaju.

"Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od pacijentice, koje navodno nisu pravodobno i točno savjetovale pacijenticu o njenim mogućnostima te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučit će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije", navode iz Ministarstva.

Podsjetili su na Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kojim je ministar zdravstva dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema zakonu odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće.

Poručili su da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće, ako su se stekli navedeni medicinski uvjeti.

"Ministarstvo zdravstva skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj", stoji u objavi Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:55