REFORME VISOKOG ŠKOLSTVA

Ministar Radovan Fuchs: Iza štrajka profesora stoje marginalci

Nezadovoljnih 55 profesora, docenata i asistenata navodi da im se pridružilo zasad još 50-ak kolega, a traže i potporu studenata
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta opet dolazi najava radikalnih akcija. Skupina 55 profesora, docenata i asistenata poziva na štrajk protiv tri nova zakona koje priprema Ministarstvo znanosti . Do jučer inicijativu je, tvrde, podržalo još 50-ak profesora s drugih fakulteta.

“Prihvate li se prijedlozi zakona, ma kako dotjerani bili, to će dovesti do propasti hrvatske znanosti i visokog obrazovanja”, tvrdi se u pozivu na štrajk.

Javni ili sebični interes

Među incijatorima je 14 sveučilišnih profesora: Ante Čović, Borislav Mikulić, Lino Veljak, Lada Čale-Feldman, Dean Duda, Andrea Zlatar, Morana Čale, Tatjana Peruško, Sanja Roić, Vlasta Erdeljac, Nenad Ivić, Krešimir Nemec, Vedrana Spajić-Vrkaš te Ozren Žunec.

Kritičarima dio javnosti prigovara da je usred recesije od profesora koji za 6 sati rada tjedno u nastavi prime 15.000 kuna licemjerno zazivati štrajk. Ministar znanosti Radovan Fuchs poručuje da se neće dati pokolebati.

- Iza najave štrajka stoji marginalna interesna skupina koja nastoji manipulirati javnošću. Žele zadržati status quo, prvenstveno iz vlastitih interesa. Na zakonima intenzivno radi velika skupina sveučilišnih profesora i znanstvenika. Zakoni će biti dobri i od njih nećemo odustati - rekao je Fuchs.

- Mi smo radili po savjesti. Ne počnu li se naše visoko školstvo i znanost modernizirati, stvarno će doći do kraha. Bojim se da će Vlada, budu li plenumaši energični, povući rješenja - istaknuo je Žarko Puhovski, koordinator jedne od radnih skupina.

Nije tren za promjene?

- Naša je incijativa neka vrsta građanskog neposluha. Promjene se ne donose u zadnjoj godini mandata Vlade - kaže Andrea Zlatar-Violić.

POLEMIKA O TRI PREDLOŽENA ZAKONA

Odgovori Žarka Puhovskog, profesora na Odsjeku za filozofiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koordinatora radne skupine za izradu Zakona o visokom školstvu:

1. Istodobno se prigovara da zakoni vode komercijalizaciji i etatizaciji, očito misle da je država nadzorni odbor krupnog kapitala.

2. Zakon enormno povećava autonomiju sveučilišta pri izboru nastavnika i suradnika. Državni organi više neće filtrirati taj odabir.

3. Programski ugovori standard su svuda u Europi, pa je ovaj prigovor potpuno besmislen.

4. Piramidalni sustav odgovara mladima jer za izbor profesora mora se odabrati i dva docenta. Inače bi odsjeci s vremenom ostali prazni.

5. To su obične huškačke fraze. Upisnine su bitno niže od postojećih školarina, a svi koji ispune minimalne uvjete neće ništa plaćati.

Andrea Zlatar-Violić iznosi glavne zamjerke skupine 55 nastavnika zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji pozivaju akademsku zajednicu na štrajk zbog novih zakona:

1. Zakoni donose daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja, podvrgavanje interesima kapitala, što je loše za društvo.

2. Ukida se autonomija sveučilišta i uvodi politički nadzor znanosti, potiče se cijepanje sveučilišta i privatizacija javnog obrazovanja.

3. Uvodi se neprihvatljiv sustav financiranja putem “programskih ugovora” na tri godine. Javno financiranje time postaje nesigurno.

4. Piramidalni sustav kadroviranja na sveučilištima i institutima otežat će napredovanja i inozemna usavršavanja mladih znanstvenika.

5. Uvođenjem upisnina umjesto školarina ubirat će se od građana još više novca i tako visoko obrazovanje učiniti još nedostupnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:18