‘PRAVNI PROBLEM‘

Ministar pravde BiH o udaru na hrvatske generale: ‘Iznenađen sam burnim reakcijama, za to nema razloga‘

Apsolutno je riječ o pravosudnoj odluci i ne bi trebalo dizati nikakve tenzije, ističe Grubeša
Josip Grubeša, ministar pravde BiH
 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu Tužiteljstva BiH hrvatskom pravosuđu da preuzme predmet kaznenih prijava protiv 14 generala i drugih visokih časnika Hrvatske vojske ističući kako je tu riječ isključivo o pravnom problemu.

"Apsolutno je riječ o pravosudnoj odluci i ne bi trebalo dizati nikakve tenzije između dviju prijateljskih i susjednih zemalja", kazao je Grubeša za televiziju N1 komentirajući prijepore koji su se pojavili nakon što je hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave proslijeđena zamolnica Tužiteljstva BiH.

Grubeša je kazao kako je iznenađen burnim reagiranjima i političkim ocjenama dodajući kako za to nema razloga. Njegovo je tumačenje kako je zamolnica temeljena na procjeni Tužiteljstva BiH da za nju ima razloga pa sada hrvatska pravosudna tijela trebaju odlučiti što će s tim, a svi drugi bi se trebali suzdržati od komentiranja cijelog slučaja.

Tužiteljstvo BiH već danima uporno šuti i ne odgovara na upite novinara koji traže pojašnjenja o sadržini zamolnice upućene Hrvatskoj kao i razlozima zbog koji je ona u Zagreb poslana baš sada jer su u međuvremenu procurile informacije kako je riječ o kaznenim prijavama što ih je policija Republike Srpske podnijela još 2006. godine.

Glasnogovornica MUP-a RS Mirna Mljanović potvrdila je kako su oni od 1996. godine do 2010. godine podnijeli deset prijava za navodne ratne zločine nad civilima u BiH. Teretili su hrvatske časnike koji su imali zapovjedne uloge u operacijama Bljesak, Oluja izvedenim na teritoriju Hrvatske te u operacijama Maestral i Južni potez u kojima su pripadnici HV sudjelovali zajedno s postrojbama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH.

Sve te prijave podnesene su Tužiteljstvu BiH koje je u susjednoj zemlji jedino ovlašteno procesuirati slučajeve ratnih zločina kao i odlučivati koje eventualno može proslijediti tužiteljstvima na drugim razinama vlasti pa tako i susjednim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2023 12:04