NOVA TITULA

Ministar obrane, dr. Mario Banožić, platio tisuću eura da bi se službeno mogao potpisivati kao izvanredni profesor

Banožić je Ekonomskom fakultetu u Osijeku na ime postupka izbora u zvanje naslovnog izvanrednog profesora uplatio naknadu od 929 eura

Mario Banožić

 Damir Krajač/Cropix

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, inače doktor ekonomskih znanosti i docent, zatražio je od Ekonomskog fakulteta u Osijeku pokretanje postupka izbora u znanstveno-nastavno zvanje naslovnog izvanrednog profesora, piše Telegram. To će mu omogućiti da se predstavlja s novom titulom.

Ako Banožić bude izabran u zvanje izvanrednog profesora, moći će se javiti na neki hipotetski natječaj koji raspisati neko visoko učilište.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske reklo je Telegramu da su rasprave o Banožićevim možebitnim planovima "bespredmetne". Ministarstvo je dodalo da Banožić ispunjava sve uvjete za izbor u zvanje izvanrednog profesora te da je vidljiv njegov "višegodišnji kontinuitet uspješnog doprinosa akademskoj zajednici".

Naslovni profesor je osoba izabrana za profesora na sveučilištu ili inoj visokoškolskoj ustanovi, ali bez primanja u radni odnos.

Banožić je Ekonomskom fakultetu u Osijeku na ime postupka izbora u zvanje naslovnog izvanrednog profesora uplatio propisanu naknadu od 929 eura (7000 kuna). Fakultetsko je vijeće 13. srpnja pokrenulo postupak izbora te oformilo povjerenstvo koje će utvrditi ispunjava li Banožić uvjete za izbor.

Nakon provjere, povjerenstvo će sastaviti izvješće te ga poslati u proceduru nacionalnom Matičnom odboru za polje ekonomije, piše Telegram.

Odgovor Ministarstva obrane

Na sjednici Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Osijeku 13. srpnja 2023. pokrenut postupak izbora u naslovnog izvanrednog profesora dr. sc. Marija Banožića. Fakultetsko vijeće pokrenulo je postupak te imenovalo Povjerenstvo kojemu je zadatak provjeriti ispunjava li pristupnik kriterije za izbor u naslovnog nastavnika.

Naglašavamo kako ministar obrane Mario Banožić ispunjava sve uvjete propisane Odlukom o nužnim uvjetima za ocjenu nastavne i znanstveno-stručne djelatnosti u postupku izbora u znanstveno-nastavna zvanja.

Ističemo također, kako je po imenovanju na javnu dužnost, ministar Mario Banožić 2019. godine, kao ministar državne imovine u Vladi RH, zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o obavljanju znanstvene djelatnosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa očitovalo se kako sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, nije potrebno prethodno odobrenje Povjerenstva za obavljanje znanstvene, istraživačke, edukacijske i druge djelatnosti predviđene ovim Zakonom.

Ministar Banožić od 2009. godine samostalno i u suautorstvu objavio je 19 znanstvenih radova, bio je mentor u izradi završnih diplomskih radova studenata na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru, objavio je četiri stručna rada, a sudjelovao je i predavao na brojnim znanstvenim i stručnim međunarodnim skupovima, recenzirao radove u časopisima i zbornicima, bio član organizacijskih i programskih odbora, te je sudjelovao u programima popularizacije znanosti.

Podsjetimo, Odlukom matičnog odbora za polje ekonomije iz 2015. godine, Mario Banožić izabran je u znanstvenog suradnika, a nakon toga i u znanstveno nastavno zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u skladu uvjetima za izbor u znanstvena znanja.

Slijedom ispunjenih uvjeta Rektorskog zbora 2022. godine izabran je u višeg znanstvenog suradnika, znanstveno područje društvenih znanosti, polje ekonomija.

Ministar Mario Banožić istovremeno je održavao nastavu u veleučilišnom kao viši predavač i profesor visoke škole u sveučilišnom zvanju kao docent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

Iz svega navedenog, vidljiv je višegodišnji kontinuitet uspješnog doprinosa ministra Banožića akademskoj zajednici, uz sve obaveze koje su podrazumijevale njegove dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:31