PREDOMISLIO SE

Ministar obrane Banožić sad tvrdi da je ideja o povratku obveznog vojnog roka prošlost

Njegovo ponovno aktiviranje teme uvođenja obveznog vojnog roka podiglo je veliku buru u javnosti u svibnju
Ministar obrane Mario Banožić
 Damir Krajač/Cropix

Još prije mjesec dana govorio je kako se razmišlja o ponovnom uvođenju vojnog roka i da je on osobno za to. Danas ministar obrane Mario Banožić tvrdi kako od toga nema ništa te da je obvezni vojni rok stvar prošlosti.

"U Ministarstvu obrane trenutačno smo usmjereni isključivo na dragovoljno služenje vojnog roka. Hrvatska je do 2007. imala obvezni vojni rok, a nakon toga prešli smo na dragovoljno vojno osposobljavanje. Postoje razni modeli koji bi bili usmjereni na podizanje sigurnosne kulture naših mladih sugrađana, i vjerujem kako bi ih naši građani dobro prihvatili. No to ćemo ostaviti za neko drugo vrijeme. Trenutačno smo usmjereni na dragovoljno služenje i privlačenje većeg broja mladih u sustav obrane", kazao je u razgovoru za Novi List ministar obrane.

Njegovo ponovno aktiviranje teme uvođenja obveznog vojnog roka podiglo je veliku buru u javnosti te natjeralo i premijera Plenkovića da svom ministru javno poruči kako Hrvatska neće ponovno uvoditi služenje vojnog roka. Banožić je kao argument za ponovno uvođenje vojnog roka naveo rezultate istraživanja koji pokazuju da su dvije trećine građana za uvođenje obveznog vojnog roka.

"Pitanje je motiva, najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera. Tom temom još se moramo baviti u društvu, ali siguran sam da je ispravan korak da se ide prema vraćanju obveznog vojnog roka", tvrdio je prošlog mjeseca Banožić. Nakon suspenzije služenja vojnog roka bilo je nekoliko pokušaja njegova ponovnog aktiviranja, ali svi su pali u vodu. Prije svega zbog upitnog interesa mladih za služenje vojnog roka. Nadalje, procjene govore kako bi godišnji trošak služenja vojnog roka iznosio oko 500 milijuna kuna te bi se moralo zaposliti dodatnih oko 2000 ljudi koji bi radili s novacima. Moguća je i potreba za promjenom Ustava kako bi i žene mogle služiti vojsku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:56