SVEČANOST

Ministar Medved položio je temeljni kamen za veteranski centar u Daruvaru

U povodu gradnje veteranskog centra u Daruvaru u petak je održana svečanost na kojoj je potpisana povelja
Tomo Medved
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je temeljni kamen za veteranski centar u Daruvaru, a s gradonačelnikom Daruvara Damirom Lneničekom svečano je potpisao povelju.

U povodu početka gradnje veteranskog centra u Daruvaru u petak je održana svečanost na kojoj je potpisana povelja i položen je temeljni kamen.

Na svečanosti su bili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i drugi dužnosnici te predstavnici braniteljskih udruga.

Jandroković je svim hrvatskim braniteljima zahvalio na žrtvi, uz sjećanje na sve poginule. Kako se veteranski centar gradi i novcem iz EU, istaknuo je kako je to i potvrda Europe da su hrvatski branitelji opravdano branili domovinu i da zaslužuju tako velike projekte.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je taj projekt, koji je pokrenut po uzoru na pilot-projekt u Lipiku, povezao sve ono što nam je najvažnije.

"Povezao je žrtvu hrvatskih branitelja, Domovinski rat, poštovanje prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima s aktualnim položajem Hrvatske 30 godina nakon samostalnosti i našim članstvom u Europskoj uniji. Pokazao je ovim primjerom i suradnjom s drugim resorima kako nam članstvo u EU može pomoći da realiziramo ovaj značajan projekt", rekao je Plenković.

Ministar Medved podsjetio je kako je više od 250 hrvatskih branitelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dalo život za Hrvatsku, a više od 1400 hrvatskih ratnih vojnih invalida svoje zdravlje.

"Upravo zbog njih i svih hrvatskih branitelja i stradalnika koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo im poboljšali zdravstveno i opće stanje, aktivno ih uključili na tržište rada, vodili brigu o svakome ponaosob i omogućili život dostojan svakog hrvatskog branitelja", rekao je ministar.

Gradonačelnik Daruvara istaknuo je da je to najveća investicija u gradu u posljednjih 40 godina te da će potaknuti zapošljavanje najmanje 40 ljudi.

Smještajni kapacitet veteranskog centra u Daruvaru bit će 200 postelja, a moći će primiti više od 3000 korisnika na godinu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." provodi projekt uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj po kojem će se izgraditi četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Gradnja tih centara počinje u Daruvaru i Sinju, a zatim će se oni graditi i u Petrinji i Šibeniku, priopćeno je iz ministarstva.

Uspostavom veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne potpore te postići bolje uključivanje u društvo hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. U veteranskim centrima radit će se multidisciplinarno na poboljšanju zdravstvenoga i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati njihovo sudjelovanje na tržištu rada te uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga.

Alokacija projekta uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj ukupno stoji više od 328 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za veteranski centar u Daruvaru izdvojit će se gotovo 95 milijuna kuna. Dovršetak gradnje svih veteranskih centara očekuje se u roku od 18 mjeseci od početka radova, to jest do kraja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:11