MINISTAR PRAVOSUĐA

Ministar Malenica o pretresu u Ministarstvu kulture: ‘To je stav Vlade. Sredstva su iz proračuna‘

O konkretnom slučaju, ministar kaže, činjenica je da je sve plaćeno državnim, a ne europskim novcem

Ivan Malenica

 Ranko Suvar/Cropix

USKOK, DORH i ured europskog tužitelja mjesecima se bave slučajem Geodetskog fakulteta i snimanjem Zagreba poslije potresa, a ekskluzivno za Dnevnik Nove TV slučaj je komentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica.

- Mi smatramo ovdje da se radi o sredstvima koja su isplaćena iz državnog proračuna Republike Hrvatske, da je sukladno tome nadležnost u procesuiranju eventualnih kaznenih djela u okviru tužiteljstva državnog odvjetništva, tako da je to stav Vlade - rekao je Malenica vezano uz istragu i daljnje izvide u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU.

Ali, protiv otvaranja ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj, kaže, nisu imali ništa, naprotiv. O konkretnom slučaju, ministar kaže, činjenica je da je sve plaćeno državnim, a ne europskim novcem.

- Proizlazi iz dokumenata ministarstva financija i ono ni kom slučaju ne predstavlja pritisak ni uplitanje u rad europskih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. U slučaju da postoji sukob nadležnosti ovdje u Hrvatskoj, o njemu odlučuje glavni državni odvjetnik - poručio je Malenica.

Naime, s državnim odvjetnicima i sucima zbog još jedne goruće teme sastao se u petak. Nakon bijelog štrajka, sada su se dogovorili osnovice plaće će im rasti u prosjeku za 11 i pol posto neto, što će u prosjeku iznositi oko 300 eura.

- Dogovorili smo da ćemo pokrenuti proceduru izmjene Zakona o plaćama da dodatno unaprijedimo njihov materijalni status kroz izmjenu, povećanje osnovice plaće i korekcije koeficijenata - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:13