NAKON VELIKE PLJAČKE

Ministar Filipović: ‘Cijela Uprava Ine mora otići, a hrvatski plin treba ostati u Hrvatskoj!‘

Ministar Filipović je danas bio na sastanku s predstavnicima MOL-a
 Davor Pongracic/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u srijedu da očekuje ostavku svih članova Uprave Ine te kako će plin proizveden ove godine u Hrvatskoj, a to je 703 milijuna kubika, ostati u Hrvatskoj.

"Nakon današnjeg razgovora s predstavnicima MOL-a mogu vas informirati da su oni shvatili poruku premijera Plenkovića da Uprava Ine više nema povjerenje Vlade i zato je danas predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon podnio ostavku", rekao je Filipović.

Izvijestio je kako je u razgovoru s predstavnicima MOL-a naglasio da će Ina "jednog dana biti primjer jednog od najvećih korporativnih skandala u knjigama koje se odnose na korporativno upravljanje, poput Enrona i sličnih".

Taj skandal po njemu je posljedica lošeg korporativnog upravljanja u Ini koje je omogućilo da menadžeri četvrte razine na temelju ovlaštenja uprave, donose odluke koje imaju katastrofalne reprekusije na poslovanje poduzeća. Filipović je rekao da će inzistirati na promjeni sustava korporativnog upravljanja, reviziji koju je zatražio, dok će Vlada na sutrašnjoj sjednici predložiti Nadzornom odboru Ine da se razriješe hrvatski članovi uprave.

Predstavnicima MOL-a je kazao i da će Ina ove godine proizvesti 703 milijuna kubika plina te da sav taj plin koji je proizveden u Hrvatskoj treba ići hrvatskim građanima i institucijama, bolnicama, vrtićima, i to po prihvatljivoj cijeni Tu će odluku Vlada donijeti sljedeći tjedan, rekao je.

"Vlada će donijeti odluku kojom će se naložiti Ini da se sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj morati prodavati hrvatskim građanima i hrvatskim institucijama i hrvatskim poduzećima", rekao je Filipović.

Po njemu je neprihvatljivo da sada najvišu cijenu plina plaćaju hrvatske institucije, dok, kako je rekao "kojekakve druge firme plaćaju puno nižu cijenu".

image
Davor Pongracic/Cropix

Ponovio je kako će se inzistirati na smjeni svih članova Uprave Ine, dodavši da cijela uprava mora otići, te da će sjednica Nadzornog odbora Ine biti 21. rujna.

Upitan jesu li mu članovi MOL-a rekli da će pristati na smjene članova uprave i s hrvatske i sa mađarske strane, Filipović je istaknuo da će se razgovori s predstavnicima MOL-a nastaviti sljedeći tjedan, kako bi oni stigli obaviti dodatne konzultacije u Mađarskoj.

Dodao je da se način korporativnog upravljanja u Ini mora mijenjati da bi Ina u budućnosti funkcionirala normalno.

Filipović je rekao i da kod predstavnika MOL-a nije primijetio da su se slične stvari, kao što se događalo s plinom, događale i s naftom, te da su Mađari podržali njegov zahtjev za revizijom.

"Ovaj korporativni skandal stavlja mađarsku stranu u poziciju da oni moraju ići u izmjene korporativnog upravljanja, jer ovo je za njih ogromna reputacijska šteta ne samo za Inu nego za cijelu MOL grupu", rekao je Filipović.

image
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:58