NOVA PONUDA

Ministar: Evo vam hitno povećanje plaće 12 posto, platit ćemo i sve dane štrajka; Sindikati: Nismo oduševljeni

Sindikat traži hitni dodatak od 24 posto sadašnje bruto plaće, poručuju da su spremni štrajkati i do Božića

Ivan Malenica

 

 Damir Krajac/Cropix

- Vlada je spremna pristati na hitno povećanje plaća pravosudnim službenicima i namještenicima od 12 posto, a u drugom koraku od iduće godine osigurati da im prosječna neto plaća bude oko 1000 eura.

Izjavio je to večeras za Novu TV ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon današnje runde pregovora s predstavnicima Nezavisnih sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Također, kazao je, kako je Vlada radi prekida štrajka na sudovima spremna razmotriti obustavu svoje ranije odluke o financijskom kažnjavanju štrajkaša. Vlada je, podsjetimo, s početkom od 17. srpnja za svaki dan proveden u štrajku odlučila štrajkašima smanjiti plaću.

"Ponudu Vlade dostavit ćemo sindikatu i njihovim članovima na očitovanje", kazao je Malenica, ali nije precizirao je li ponuda o hitom povećanju od 12 posto i konačna ili je još uvijek podložna pregovorima. U SDLSN-u nisu oduševljeni ponudom od 12 posto jer to to tek polovica od iznosa kojeg kao hitni dodatak traže sada i odmah traže kako bi premostili razdoblje do 2024.

Taj sindikat traži hitni dodatak od 24 posto sadašnje bruto plaće pravosudnih službenika ili oko 300 eura neto, a štrajkaši poručuju da neće pristati "ni na kakvu siću" i da su spremni, ako treba, "štrajkati i do Božića".

Vlada će, obećava ministar Malenica, u narednom razdoblju poduzeti paket mjera za povećanje plaća pravosudnim službenicima i namještenicima kroz razgovor o osnovici plaća i kroz uredbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:25