TKO STOJI IZA TAJKUNA?

Mimović kupuje Podravku novcem Damira Polančeca?

Službenih odgovora o iznenađujućoj transakciji Podravkinim dionicama nema, a pitanje je i kakva budućnost čeka koprivničku tvrtku
Zagreb 050607Vlada RH - sjednica, potpredsjednik Damir Polancec razgovara na mobitel neposredno prije pocetka sjednice. Foto Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Čijim novcem je Ranko Mimović, predstavnik FIA Grupe, kupio Fima Ami, čime je “osvojio” 10,64 posto dionica Podravke? To je jučer u Hrvatskoj bilo tzv. “pitanje od milijun dolara”, no nitko na njega nije znao odgovor. Osim samih sudionika transakcije koja je iznenadila hrvatski politički establishment.

A dok odgovora nema, caruju špekulacije.

Prva je, doduše anonimno, stigla izravno iz menadžerskih vrhova koprivničke tvrtke. A ona glasi: Iza srbijanskog poduzetnika Ranka Mimovića stoji Damir Polančec! A možda i njegov mentor Ivo Sanader.

- Polančec tim potezom očito želi kupiti slobodu sebi i svojim kompanjonima - ističe Podravkin menadžer koji, međutim, priznaje kako nema dokaza za tu tvrdnju.

Službene informacije

Mimovićevu najavu da će krenuti u preuzimanje tvrtke u vrhu Podravke ne doživljavaju ozbiljno jer za to, kažu, nema izgleda.

- Nemamo nikakve službene informacije o Mimovićevu navodnom preuzimanju 10,64 posto Podravkinih dionica. Za tog čovjeka, uostalom, nikad nisam čuo, a od Plurisa ćemo tražiti službeno očitovanje - poručio je jučer Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Podravke.

I Hanfa očekuje obavijest o velikom preokretu u vlasničkoj strukturi Podravke.

Hanfa nema obavijesti

- Pluris je o tome trebao obavijestit Hanfu, Mimovićeva FIA Podravku i potom Podravka Hanfu. No, to se još nije dogodilo - tumači šef Hanfe Ante Samodol i napominje kako FIA, ako su točne Mimovićeve tvrdnje, zapravo nije izravno preuzela Podravkine dionice, već tvrtku Fimu Ami.

Do opipljivijih podataka o Mimovićevim poslovnim operacijama pokušali su doći i u Udruzi dioničara Podravke, ali bez većeg uspjeha.

Druga je teza da je Ranko Mimović preko FIA Grupe u stvari zastupnik najvećeg srbijanskog poduzetnika Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, koji je prije tri godine želio kupiti Podravku, no njegov je pokušaj tadašnja uprava proglasila neprijateljskim i pokrenula poznatu akciju zaštite kompanije, koja je prerasla u najveću aferu u Hrvatskoj.

Mimović to odlučno demantira tvrdnjom da Miškovića nikad nije vidio.

Treća verzija, u koju ljudi najmanje vjeruju, jest da je uistinu riječ, kako tvrdi Mimović, o talijanskom i švicarskom kapitalu. Ta je verzija ipak začinjena pričom kako je to neki novac sumnjivoga podrijetla koji svjetski “hohštapleri” peru u Hrvatskoj.

Sudbina koprivničke tvrtke

Nakon podrijetla novca, drugo je važno pitanje što će najnoviji rasplet značiti za sudbinu Podravke, posebno ako se ostvare ambicije Ranka Mimovića da stekne još veći paket dionica tvrtke. Izvori bliski mirovinskim fondovima i drugim institucionalnim investitorima, koji drže više od 30 posto kompanije, kažu da su se oni silno uzrujali zbog vijesti da sporni paket dionica više nije u vlasništvu Plurisa, sljednika varaždinske Fima Grupe.

- Katastrofa! - njihov je najčešći komentar. Dodaju kako je sada posljednji trenutak da se država i fondovi dogovore o upravljanju kompanijom i podsjećaju na propalu skupštinu dioničara, za što najviše okrivljuju šefa HSS-a Josipa Friščića koji se ne želi odreći svog odlučujućeg političkog utjecaja, bez obzira na sudbinu tvrtke.

Spašavanje glava

Sam Friščić se ne osjeća odgovornim za propalu skupštinu.

- Je li možda trebalo prihvatiti prijedlog “fondaša” da sa svojih 20 posto vlasničkg udjela dobiju četiri od sedam članova Nadzornog odbora Podravke? - “kontrira” Friščić.

Ne vjeruje da će najnovija zbivanja oko Podravke prerasti u novi raskol vladajuće koalicije. Međutim, čovjek koji je još nedavno uzvikivao “Podravka Podravcima” sada je ipak reterirao. Jučer nam je rekao da se ne protivi prodaji Fime Ami, a time i njezina 10,6-postotnog vlasničkog udjela u Podravki jer država i dalje ima svojih 26 posto dionica. SDP-ovac Slavko Linić kaže da su tek sada, nakon prodaje Fime Ami, potpuno nejasni ciljevi menadžerske akcije očuvanja Podravke od neprijateljskog preuzimanja.

- Sada su dali nekome u ruke tvrtku preko koje su htjeli sačuvati Podravku. Taj netko nije strateški partner, nije riječ o management by outu, nisu mali dioničari... Ovo je spašavanje nečijih glava - smatra Linić.

Nadzorni odbor Podravke trebao je dobiti pravo prvokupa dionica

Ključno pitanje na koje nitko ne zna odgovor je i to što se dogodilo s famoznim Podravkinim pravom prvokupa vlastitih dionica ili Fima Amija, koje je bilo čvrsto ugrađeno u prvi ugovor s Merrill Lynchom. Naime, Darko Marinac, kao predsjednik Uprave Podravke, i Milan Horvat, kao direktor Fime, potpisali su 6. rujna 2007. godine sporazum prema kojem Fima Podravki osigurava pravo prvokupa njezinih dionica, bude li ih ikad prodavala. Taj sporazum “cementira” obvezu Fime da, ne bude li Merrill Lynchu mogla vratiti 26,7 milijuna eura kredita, za koji je založila 576.880 dionica Podravke i 1500 dionica Fime Ami ltd., te dionice prvo mora ponuditi na prodaju Podravki. Razlog je bila opasnost da bi, u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita, dionice Podravke mogli steći nepoznati kupci, “što nije u interesu Podravke, kao najveće hrvatske prehrambene kompanije”. Fima se stoga obvezala dionice Podravke i Fime Ami najprije ponuditi Podravki, a to pravo prvokupa istječe u rujnu 2012. godine.

Ako je to pravo zadržano i u novom ugovoru, kad je kredit prebačen na OTP banku, tada je Podravkin Nadzorni odbor trebao prvo dobiti ponudu od Plurisa, Fimina sljednika, za kupnju Fime Ami. A takvu ponudu, tvrde, nisu dobili. (B. S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:59