ŠTO ĆE SAD GRBIN?

Milanovićeva Vlada 2015. tvrtki JTH Costabella dala je u koncesiju 18.000 kvadrata pomorskog dobra

Malo su se zanijeli, pa objavili sporni vizual, brzo su ga uklonili, ali bilo je već prekasno...

Plakat Ne kradite nam plaze na saborskim klupama oporbe
 

 Damjan Tadic/Cropix

SDP već tjednima upozorava građane da će nam zbog novog Zakona o pomorskom dobru HDZ ukrasti i plaže, danas je održan i prosvjed na Markovu trgu na kojem su bili istaknuti političari te stranke, među njima i predsjednik Peđa Grbin, a dodatno su se potrudili i oko vizuala na društvenim mrežama s kojih vrišti poruka "Ne kradite nam plaže".

"Prostor plaže ne smije se ograđivati", piše tako na vizualima.

No, čini se da su se SDP-ovci malo zanijeli pa su tako u jednom vizualu objavili fotografiju ograđene plaže Kostabela u Rijeci, za koju je upravo SDP-ova Vlada dala dopuštenje da se ogradi. Primijetili su to korisnici društvenih mreža na Twitteru i na Facebooku, a u međuvremenu je vizual nestao s profila SDP-a.

Ali nije nestala Odluka Vlade Zorana Milanovića iz 2015. koja se lako može pronaći u Narodnim novinama.

Tako je SDP-ova Vlada na sjednici održanoj 2. travnja 2015. donijela Odluku o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Kostabela u Rijeci te zahvata morske vode za potrebe bazena i za potrebe termotehničkih uređaja.

image

Plakat Ne kradite nam plaze na saborskim klupama oporbe

Damjan Tadic/Cropix

Milanovićeva Vlada tvrtki JTH Costabella d.o.o. iz Kastava dala je u koncesiju na 30 godina 20.031 četvorni metar površine, od čega je 2108 metara četvornih kopneni prostor, a 17.923 metra četvorna morski akvatorij, a sve u svrhu "izgradnje i gospodarskog korištenja plaže Kostabela u Rijeci, s mogućnošću ograđivanja iste i bez mogućnosti naplate ulaza, te u svrhu zahvata morske vode za potrebe bazena i za potrebe termotehničkih uređaja obližnjeg turističkog kompleksa".

Tvrtka koja je dobila koncesiju bila je dužna uložiti 17,6 milijuna kuna u roku od dvije godine, a godišnja koncesijska naknada sastoji se od stalnog i promjenjivog dijela, s tim da stalni dio iznosi 10 kuna po metru četvornom zauzete ukupne površine pomorskog dobra, odnosno 200.310 kuna, a promjenjivi dio iznosi tri posto od ukupnog godišnjeg prihoda od obavljanja djelatnosti i pružanja usluga na plaži.

Vlada je ovlastila tadašnjeg resornog ministra Sinišu Hajdaša Dončića da potpiše Ugovor o koncesiji.

- Provodio sam odluku Vlade po postojećem Zakonu o pomorskom dobru. Što se mene tiče, tu nema ništa sporno. Legalisti smo i poštujemo zakon. Po postojećem zakonu je to bilo moguće. Ako se zakon promijeni, budući ministar će morati raditi po tom zakonu – kaže Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:34